Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diversos bitllets d'euros sobre una taula, amb una altra imatge d'un home en primer pla amb gest alegre i una altra d'una guardiola de porquet amb bitllets de 50 euros al costat

Descobreix el secret de la jubilació amb 62 anys: com cobrar la pensió màxima

Tot i les retallades en la quantia es pot cobrar la pensió màxima si et prejubiles

Els treballadors que es plantegen jubilar-se amb 62 anys s'enfronten a la incògnita de quant serà la pensió mensual. La jubilació primerenca comporta una sèrie de retallades que depenen tant dels anys cotitzats com dels mesos avançats a la jubilació. Però, com es calcula exactament?

Cal entendre que la jubilació anticipada no és una opció a voluntat, sinó que està reservada per a situacions específiques i no desitjades. Només sota aquestes circumstàncies, els treballadors es poden retirar abans de l'edat ordinària de jubilació sempre que hagin cotitzat un mínim de 38 anys. Si no, haurien d'esperar fins als 66 anys i sis mesos.

Imatge de fons d'una persona amb bitllets d'euro a la mà i una altra de dues persones grans mirant un ordinador
La jubilació anticipada pot sortir rendible en alguns casos | Getty Images

El càlcul de la pensió comença amb la determinació de la base reguladora i l'aplicació del percentatge corresponent segons els anys cotitzats. Però aquí ve la part complicada: les retallades.

Abans s'aplicaven sobre la base reguladora del treballador, però amb la reforma de les pensions es va modificar el mètode. Ara, primer es calcula la pensió i després s'apliquen les retallades.

Si ens jubilem amb 62 anys, ens haurem d'enfrontar a retallades que varien segons els anys cotitzats. Per exemple, si tenim menys de 38 anys i sis mesos cotitzats, la retallada seria del 22,50%, mentre que si tenim més de 44 anys i sis mesos cotitzats, la retallada seria del 18%.

Muntatge amb una dona una mica més gran somrient i bitllets d'euro en una cartera
La pensió màxima assegura l'estabilitat per als jubilats | Aliaksandr Yarmashchuk, Mimagephotography

Tot i que si la pensió resultant després de les retallades és superior a la pensió màxima establerta per la Seguretat Social, aleshores la pensió quedarà limitada a aquest màxim. Això es fa per desincentivar les jubilacions primerenques.

Aleshores, encara que el càlcul inicial de la pensió pugui ser més gran, si supera el límit màxim, es retallarà fins a ajustar-se a aquest límit. La jubilació anticipada amb 62 anys pot semblar temptadora, però les retallades poden ser significatives.

És important comprendre com es calcula la pensió i estar preparat per a les possibles reduccions en els ingressos mensuals una vegada es pren aquesta decisió de retirar abans de temps.