Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Home preocupat mirant cap amunt i taller de ITV de fons

Els cotxes que no han de passar la ITV el 2024 a Espanya: es lliuren

Hi ha certs vehicles que estan exempts de fer la revisió, i pot dependre de factors com l'antiguitat

Tots els vehicles han de passar la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) per poder circular a Espanya. Aquest procés pot generar mals de cap a molts ciutadans. Les cues es tornen infernals, i la por de no superar el control i haver de comprar un cotxe nou treu el cap amb força.

Els automòbils s'han de sotmetre a una sèrie de proves per verificar-ne el funcionament. Es comprova el sistema de frens, la suspensió, les senyalitzacions, els pneumàtics i el nivell de soroll, entre d'altres.

Tot i això, hi ha conductors que poden estar tranquils, ja que certs tipus de vehicles estan exempts de passar la ITV. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha impulsat una sèrie de canvis recentment que poden ser beneficiosos per a tu.

Quins vehicles no necessiten passar la ITV el 2024?

Encara que pugui semblar estrany, els vehicles matriculats abans del 1950, siguin ciclomotors o cotxes, no necessiten superar la ITV. Aquesta mesura vol reconèixer el patrimoni cultural i promoure'n el valor històric. Això no obstant, el propietari d'aquest tipus d'automòbils pot fer la inspecció de manera voluntària.

Així mateix, els vehicles lleugers per a transport de mercaderies, amb una massa màxima autoritzada inferior a 3.500 kg, també en poden quedar exempts. Però tot depèn de les característiques i l'antiguitat. La ITV es passa 2 anys després de la matriculació, i es manté aquest període fins que compleixi els 6 anys.

Entre els 6 i els 10 anys d'antiguitat, la revisió es fa anualment i, a partir de llavors, s'haurà de passar cada 6 mesos.

Mecànic amb polze cap amunt i inspecció de cotxe de fons
La ITV és una inspecció fonamental | Pexels, unaihuizi

A més, hi ha altres vehicles que també poden evitar aquest tràmit, com quadricicles, motocicletes i quads, que es lliuren durant els primers 4 anys. Mateix temps per a vehicles d'ús privat per a transport de persones de fins a 9 passatgers. Els ciclomotors nous haurien d'esperar 3 anys, i els camions i remolcs passen la ITV cada 2 anys.

Les caravanes amb una massa màxima autoritzada superior als 750 kg faran la revisió en passar 6 anys i després cada 2. En el cas dels turismes, estaran exempts durant els primers 4 anys, i des d'aquesta data fins als 10 anys es passarà la ITV cada 2 anys. A partir d'aquí, caldrà acudir-hi anualment.

Multes per no portar l'adhesiu de la ITV o tenir-lo caducat

Conduir sense l'adhesiu o portar la d'inspeccions anteriors pot comportar multes de fins a 80 euros. Així mateix, és important saber que et poden sancionar amb 200 euros si tens la ITV caducada, fins i tot si t'adreces a fer la revisió. El que és adequat és demanar cita abans que es compleixi la data de venciment.