Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Un Guàrdia Civil de trànsit en una moto parant cotxes en una autovia

Els vehícles que la policia no pot registrar sense el permís d'un jutge

Hi ha certs vehicles que només es poden sotmetre a controls i inspeccions policials amb una ordre judicial

Amb l'objectiu de garantir la seguretat viària i protegir la integritat dels ciutadans, la Direcció General de Trànsit (DGT) ha anunciat un augment dels controls a la carretera. L'organisme vol vigilar de manera més detallada la velocitat dels vehicles i fer més tests d'alcoholèmia als conductors.

En aquest sentit, les vies registraran més "macrocontrols" per part de la Guàrdia Civil. Seran grans operatius d'agents de policia amb capacitat de bloquejar la carretera i obligar tots els vehicles a aturar-se. A més, els cossos de seguretat faran inspeccions i indagacions als vehicles, i comptaran amb l'ajuda de gossos formats per buscar i requisar substàncies estupefaents.

Quins vehicles estan exempts de rebre aquests registres?

Els agents tenen la potestat d'aturar qualsevol vehicle i fer els controls que siguin necessaris. Tot i això, hi ha excepcions, i alguns automòbils poden requerir autorització judicial per rebre registres. I això afecta caravanes i autocaravanes, però només aquelles que actuïn com a habitatge, sigui de forma temporal o permanent.

Així queda recollit al Butlletí Oficial de l'Institut Jurídic d'Estudis Policials (IJESPOL). "Les caravanes, ruletes o furgonetes aptes per constituir una estada accidental o habitual, estan emparades a l'article 18.2 de la Constitució Espanyola".

La Carta Magna diu que "el domicili és inviolable. Cap entrada o registre no s'hi podrà fer sense consentiment del titular o resolució judicial, excepte en cas de delicte flagrant".

Això no obstant, si els agents tenen sospites de possibles activitats delictives en aquests vehicles, poden retenir els ocupants i sol·licitar una ordre judicial amb caràcter urgent.

Imatge de fons d´una autocaravana circulant per una carretera al costat d´una altra imatge d´un Guàrdia Civil de Trànsit
Les autocaravanes que s'utilitzin com a habitatge només podran rebre registres amb una ordre judicial | Romanbabakin, Europa Press

La DGT tracta de millorar la seguretat de les carreteres

Amb l'augment dels controls i l'arribada dels grans desplegaments policials, la DGT vol reduir el nombre d'accidents i reforçar la seguretat a les carreteres. L'organisme també ha anunciat la incorporació de nous radars i la implementació de noves mesures per augmentar la protecció en retencions o sota males condicions meteorològiques.

Encara que algunes caravanes estiguin exemptes d'aquestes inspeccions, aquests operatius denoten el compromís dels cossos de seguretat i de la DGT per evitar comportaments temeraris. A ningú no li agrada sotmetre's a un control d'alcoholèmia o rebre un registre al vehicle, però aquestes accions tenen una finalitat clara.