Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna

La Covid-19 es descontrola a Gibraltar: Un confinament total que ja preocupa a Espanya

Els gibraltarenys començaran a vacunar-se el pròxim 9 de gener
Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna
La vacuna contra la Covid-19 arribarà a Gibraltar el pròxim 9 de gener. | Salut

El govern de Gibraltar ha decretat aquest dissabte el confinament general per a tota la seva població durant 14 dies, després que en els darrers dies les xifres de contagi s'hagin incrementat en els darrers dies. Les dades de les últimes jornades ja preocupaven al territori de sobirania anglesa i, després de fregar el miler de casos actius en la jornada d'avui, les autoritats han decidit el tancament.

Així doncs, els ciutadans de Gibraltar estaran sotmesos a un confinament similar al que es va produir a Espanya durant els mesos de març, abril i maig: sense poder sortir de casa, excepte per anar a treballar, comprar aliments o passejar amb nens o gossos. Així mateix, també es permet sortir de casa per motius sanitaris, tenir cura de persones amb necessitats especials —en les quals s'inclouen les visites a ancians o malalts que el requereixin— o tenir la custòdia compartida d'un fill.

Aquests seran els únics motius pels quals els gibraltarenys podran sortir de casa, en una decisió que endureix les restriccions imposades per les autoritats, que fins ara incloïen el toc de queda o el tancament de les activitats econòmiques no essencials, que no han estat suficients.

«El virus es propaga més de pressa del que podem controlar»

El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha assegurat que la Covid s'està descontrolant cada vegada més en el territori i era necessari prendre decisions dràstiques: «El virus es propaga més de pressa del que podem controlar i no podem permetre que la pressió assistencial augmenti fins al punt del col·lapse».

En aquest sentit, fa un mes les dades indicaven que a Gibraltar es registraven menys de deu contagis diaris, mentre que en els darrers dies aquest s'han incrementat de manera preocupant. Així, ahir es van notificar 92 nous casos, mentre que la xifra s'ha disparat avui amb 172 nous positius.

Fabian Picardo ha posat sobre la taula que aquest important augment de casos estigui vinculat a la nova soca britànica que fa unes setmanes es va detectar al Penyal. «El comportament del virus, amb una transmissió tan massiva, suggereix que estem davant la nova variant més infecciosa, però no podem confirmar-lo genèticament», ha dit el ministre principal.

El risc de contagi als municipis pròxims al Penyal

El fet que Gibraltar sigui un territori que està ubicat a la península preocupa per la possibilitat que aquests contagis acabin expandint-se als municipis pròxims. De fet, a Andalusia ja s'han registrat diversos casos de la nova soca de Covid-10 originària del Regne Unit. Tot i això, el ministre Picardo ha dit que «no ha ajudat que, mentre estem prenent mesures aquí, hem vist a alguns residents a Gibraltar viatjant a Espanya».

Una de les notícies positives per Gibraltar és que la vacuna contra el coronavirus arribarà en els pròxims dies al Penyal. Així, la vacunació de gibraltarenys començarà el pròxim 9 de gener i la previsió és que en una primera fase del procés s'immunitzin unes 5.000 persones.