Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una persona sobre un patinet elèctric en un carrer per a vianants de la ciutat de Madrid

La nova normativa sobre patinets elèctrics que ha entrat en vigor avui

Aquests vehicles estan obligats a circular per la calçada i tenen prohibit superar els 25 quilòmetres per hora

Imatge d'una persona sobre un patinet elèctric en un carrer per a vianants de la ciutat de Madrid
Els patinets elèctrics no poden circular sobre voreres i carrers de vianants a partir d'aquest dissabte. | Europa Press

A partir d'avui els patinets elèctrics no podran circular per les voreres i zones per als vianants ni superar els 25 quilòmetres per hora de velocitat. Així mateix, els seus usuaris hauran de complir les normes de circulació com la resta de vehicles. La normativa que regula l'ús dels Vehicles de Mobilitat Personal (VMP), principalment els patinets i els 'segway', ha entrat avui en vigor després d'haver-se publicat fa unes setmanes en el Boletín Oficial del Estado (BOE).

A partir d'aquest dissabte tot aquell que circuli en patinet elèctric haurà de complir les normes de trànsit com qualsevol altre conductor i, fins i tot, podrà ser sotmès a la prova d'alcoholèmia. Tot i això, queda pendent d'acordar la necessitat o no d'una assegurança obligatòria per a aquests vehicles de mobilitat personal (VMP). Ara, els ajuntaments hauran d'adaptar les seves ordenances a la irrupció en les calçades urbanes dels VMP i habilitar, si així ho estimen oportú, zones d'aparcament per a aquests vehicles.

El compliment de la normativa i les sancions, a càrrec de les policies municipals

Les policies municipals seran les encarregades de la vigilància i control i les que, amb els seus ajuntaments, estableixin les prioritats a l'hora de sancionar unes conductes o unes altres, com va recordar el màxim responsable de la Direcció General de Trànsit, Pere Navarro. La regulació del patinet forma part d'un paquet de reformes legals, aprovat pel govern espanyol el passat 10 de novembre, amb l'objectiu de generar un nou model de seguretat viària que permeti rebaixar en un 50% els morts i els ferits greus durant la dècada vinent.

En aquest sentit, el director general de Trànsit, Pere Navarro, va afirmar fa uns dies que «obrirem una segona fase de debat amb els ajuntaments en la qual, a partir de tota l'experiència acumulada, avançarem en una regulació molt més detallada. Està previst parlar de tot», fins i tot de la possibilitat d'obligar a tenir una assegurança per poder circular amb patinet elèctric.

La regulació de la velocitat a les ciutats, fins al 12 de maig

La nova regulació de la velocitat a les ciutats, però, haurà d'esperar al 12 de maig: 50 quilòmetres per hora en vies de dos o més carrils, 30 quilòmetres per hora en les d'un únic carril per sentit de circulació, i 20 quilòmetres per hora en aquelles que siguin de plataforma única de calçada. En aquest sentit, aquesta nova regulació ha estat publicada en forma de Reial Decret al BOE, però el Ministeri de l'Interior ha volgut donar un marge als ajuntaments perquè adaptin la seva senyalització i les seves vies als canvis.