Primer pla de les mans d'un sanitari subjectant un vial de la vacuna de Pfizer

La Covid-19 obliga a suspendre per segona vegada La Patum de Berga

Per segon any consecutiu, la ciutat de Berga no podrà celebrar la Patum

L'Ajuntament de Berga ha anunciat aquesta setmana que no hi haurà Patum. Per segon any consecutiu, la ciutat es quedarà sense la festa de Corpus. Segons ha justificat el consistori, en un comunicat, la incertesa sobre l'evolució de la pandèmia fa que «a dia d'avui resulti improbable poder celebrar la festa tal com la coneixem», ja que les autoritats sanitàries «no permeten la celebració d'actes i activitats de cultura popular i tradicional per tal d'evitar el risc de generar aglomeracions». Recorden que l'organització de la festa requereix «mesos de preparació». L'acord de suspensió ha estat consensuat pels membres del Patronat Municipal de La Patum. 

La decisió ha estat acordada per les persones que integren el Patronat Municipal de La Patum, format per representants dels diferents grups polítics del consistori, els caps de colla de la comparseria patumaire, així com altres persones vinculades a la festa berguedana, que es van reunir divendres passat en sessió extraordinària. Tal com va succeir l'any passat, la situació de pandèmia sanitària ha motivat la cancel·lació de l'edició de 2021, que havia de celebrar-se del 2 al 6 de juny. Originària del segle XV, la Patum és Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Fins a la pandèmia no s'havia suspès mai. Només el 2005, any en què va ser assassinat Josep Maria Isanta, es va suspendre la jornada de dissabte.

En la sessió extraordinària celebrada divendres, el Patronat de la Patum també va iniciar el debat sobre la tipologia d'activitats alternatives que es podrien portar a terme durant la setmana de Corpus per commemorar la festivitat. Des de l'Ajuntament expliquen que es concretaran en les properes setmanes, després de consensuar-ho amb els cossos de seguretat i emergències. Això sí, ja han deixat clar que «la celebració només contemplaria activitats que complissin totes les mesures preventives de seguretat i aforament».

Reinversió de la partida pressupostària de la Patum

D'altra banda, segons ha informat Televisió de Catalunya, l'Ajuntament de Berga té previst invertir part dels diners del pressupost de la Patum en un pla de xoc per contrarestar l'absència d'una festa que dona feina a moltes empreses i entitats de la ciutat. D'aquesta manera, es podrà pal·liar una part de les pèrdues econòmiques que es generin per la suspensió de la Patum 2021.