Un expert britànic assenyalava fa uns dies que seria durant la primavera del pròxim any quan tornaríem a la situació de normalitat d'abans de l'epidèmia. Ara ha estat el torn d'Ugur Sahin, el científic que està darrere de la vacuna de Pfizer, qui s'ha aventurat a posar data a la tornada de la vida tal com la coneixíem abans.
Dilluns passat, 9 de novembre, BioNTech i Pfizer van anunciar que el seu sèrum havia demostrat ser eficaç en un 90% en els assajos de la fase 3, un avanç que podria suposar que la vacuna estigui llesta molt aviat.
Ugur Sahin és el científic que s'encarrega d'aprovar els assajos clínics provisionals i ha destacat que ell confia que la vacuna de la seva farmacèutica pugui suposar el final de la pandèmia.
«Si la pregunta és si podem detenir aquesta pandèmia amb aquesta vacuna, llavors la meva resposta és sí, perquè crec que fins i tot la protecció només contra infeccions simptomàtiques tindrà un efecte dramàtic», va afirmar en una entrevista amb 'The Guardian'.
No obstant això, també va confessar que fins que es van revelar els resultats de l'assaig no estava segur de si el seu sèrum aconseguiria desencadenar una reacció que fos prou forta del sistema immunològic humà.
«Era possible que el virus no fos realment l'objectiu de la vacuna, arribés a les cèl·lules i continués emmalaltint a les persones. Ara sabem que les vacunes poden vèncer a aquest virus».
Encara que el director executiu de BioNTech s'ha atrevit a dir que «podríem tornar a la vida normal a mitjans del pròxim any», ha advertit que «aquest serà un hivern difícil». A més, en una entrevista en la cadena 'Sky News', el científic turc-alemany va explicar que «la situació no canviarà dràsticament», malgrat que es pugui posar la vacuna a partir del mes de desembre i que fins i tot la situació «empitjorarà abans de millorar».
D'altra banda, Ugur Sahin ha estimat que les persones que han rebut la vacuna seran immunes a la Covid-19 durant almenys un any. «Els estudis de pacients amb Covid-19 han demostrat que aquells amb una forta resposta immune encara tenen aquesta resposta després de sis mesos. M'imagino que podríem estar fora de perill durant almenys un any».
L'opinió d'altres experts
Adolfo García Sastre, director de l'Institut de Salut Global i Patògens Emergents de l'Hospital 'Monte Sinaí' de Nova York, va assenyalar en una entrevista per a '13TV' que seria a la fi del 2021 quan podrem tornar a gaudir d'una vida semblant a la qual teníem abans de l'epidèmia. Per part seva, l'epidemiòleg cap dels Estats Units, Anthony Fauci, considera que la normalitat no arribarà fins a l'any 2022.
L'epidemiòleg cap de l'Agència de Salut Pública de Suècia, Anders Tegnell ha dit que a pesar que «mai és fàcil predir què passarà», ell considera que «prendrà molt de temps». «Una part dependrà de com és d'efectiva la vacuna, i amb quant de temps es pot vacunar a suficient gent perquè hi hagi una diferència. Però estic segur que estem parlant d'almenys un any, o potser any i mig, fins i tot una mica més».
La viròloga Margarita del Val ha estat una de les expertes que ha assenyalat una de les dates més tardanes per a volta a la vida normal. «Si hagués de donar-li una data, 2022 seria optimista».