Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Turistes passejant per les platges d'Adeje (Tenerife) i amb mascaretes el 28 de febrer del 2020

Creix la hipòtesi sobre la relació entre el coronavirus i la calor

És una teoria que es comença a tenir molt en compte per les autoritats

Turistes passejant per la platja d'Adeje (Tenerife)
Cobra força la teoria que al coronavirus l'afecta la calor | EFE
 

Des que el coronavirus aparegués malauradament en les nostres vides, molt s'ha parlat d'ell: com va sorgir, com s'afavoreix la seva propagació, a qui afecta més, els seus símptomes... I també s'ha posat sobre la taula la qüestió de si li 'perjudica' la calor. És a dir, si les altes temperatures frenen el seu contagi.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Fins al moment no s'ha pogut arribar a fer una afirmació contundent sobre aquest últim fet, però és cert que sembla que cada vegada va guanyant més pes l'esmentada teoria. I és que hi ha un estudi dut a terme per l'Agència Estatal de Meteorologia i l'Institut de Salut Carlos III de Madrid que indica que sí que hi ha una correlació entre temperatura i propagació respecte a la Covid-19.

Una correlació que es demostraria si tenim en compte les dades d'infectats a Espanya. En concret, aquests vénen a deixar palès que les comunitats autònomes menys afectades per la pandèmia són precisament on hi ha unes temperatures més elevades. Ens estem referint a Múrcia i a les Illes Canàries, on hi ha menys de 19 contagis per cada 100.000 habitants.

És més, les altres regions que el segueixen en menor nombre de contagis són altres on també fa més calor. Ens estem referint a Andalusia, les Illes Balears i el País Valencià, que tenen menys de 30 positius per cada 100.000 habitants.

Les autoritats parlen al respecte

Precisament perquè aquesta hipòtesi va cobrant cada vegada més força, avui se li ha preguntat a Fernando Simón —Director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries— al respecte a la roda de premsa que realitza diàriament. En aquest cas, ell ha volgut ser molt caut i ha manifestat que és difícil comprovar-ho i que «fins que no tinguem clar com evolucionen altres països amb climes similars o diferents no ho sabrem».

Tot i això, no ha dubtat a reconèixer que «hi ha virus similars als que els afecta el temps, altres amb una estacionalitat clara, que es transmeten a un nivell baix durant la primavera i l'estiu».

És més, ha afegit que «hi ha algun assumpte meteorològic que sí que sembla indicar que les zones amb característiques climatològiques determinades podrien tenir una menor transmissió, però encara és complicat valorar-ho. Amb tot, aquestes hipòtesis sembla que estan tenint una mica més de suport».