La setmana que ve comença un dispositiu per vacunar a monitors. També s'habilitaran les farmàcies perquè es pugui fer un cribratge massiu tant als instructors com als infants d'entre 10 i 15 anys. Així ho ha informat el Departament de Salut aquest dimecres al matí.
El cribratge amb test d'antígens ràpids i d'automostra començarà aquest dilluns, 19 de juliol, per a tots aquells que participin en el sector del lleure educatiu. Tot i que encara no se sap la xifra exacta d'establiments que oferiran aquest servei per Catalunya, cada territori podrà accedir a una farmàcia propera.
Jordi Casas, president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, ha declarat: «Durant el dia d'avui les farmàcies s'haurien d'apuntar, però per les xifres que ens han passat sabem que s'apuntaran més de la meitat. Donarem cobertura més que suficient a totes les comarques».
En cas de fer colònies o sortides on els infants i els educadors dormin, s'haurà de fer un test previ a la sortida. En canvi, la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l'adolescència, Laia Asso, per les activitats diürnes ha recomanat fer proves «seriadament».
Cada vegada que un menor de 16 anys s'hagi de fer el test haurà d'anar acompanyat del seu tutor legal. Les proves no estaran disponibles per als menors de 10 perquè «no ha tingut ni de lluny la pujada que en altres franges d'edat». A més, l'automostra implica una edat mínima per poder-la fer com pertoca.
Pel que fa a la vacunació la secretària de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, ha anunciat: «A partir de dilluns hi haurà una vacunació prioritària per monitors i monitores que estarà en diferents llocs de Catalunya i que arribarà d'una manera diferencial, dins que és una franja d'edat ja oberta».
Test d'automostra gratuïts, però no podran accedir ni simptomàtics ni contactes estrets
No s'enviaran SMS, sinó que els participants en activitats del lleure podran participar en el cribratge simplement entrant en una de les farmàcies que l'ofereixin. Al gruix de farmàcies no caldrà demanar hora, tot i que pot ser que alguns establiments més petits ho requereixin, ha dit Asso.
Els tests ràpids d'antígens seran gratuïts, ja sigui pels infants com pels monitors de lleure. Tota aquesta estratègia se suma als cribratges massius, fins ara exclusius pels monitors, que es van posar en marxa el cap de setmana passat en sis punts habilitats a Barcelona, Lleida, Manresa, Girona, Móra la Nova i Tortosa.
Cal mencionar, tal com apuntava Casas, que aquelles persones que tinguin símptomes de Covid-19 o siguin contactes estrets d'una persona positiva no podran utilitzar aquest servei.
La incidència i els contagis entre el sector del lleure educatiu
Aquest any durant l'estiu hi ha més activitats previstes que el 2020 però també que el 2019. En concret hi ha 6.500 activitats entre casals, cases de colònies, camps de treball i altres, segons el secretari d'Infància, Adolescència i Joventut, Alexis Serra.
Està previst que 224.000 nens i nenes majors de 10 anys i uns 32.193 monitors utilitzin aquest servei. Serra, que ha avançat totes aquestes dades, ha assegurat: «El sector del lleure educatiu està fent molt bé la seva feina, està treballant amb rigorositat. És segur».
Segons les últimes dades de la Direcció General de Joventut, que proporciona cada entitat del sector del lleure, de totes les proves que es fan l'1,2% de monitors ha donat positiu. Pel que fa als infants el percentatge és més baix amb el 0,3%. En total la xifra d'instructors i participants que es troben en aïllament és del 2,8%.