La proposta per establir de nou el toc de queda a Catalunya avança aquest dimecres 14 de juliol. El Govern es reunirà aquesta tarda amb els serveis jurídics a què ha encarregat l'informe que avala un toc de queda no generalitzat, acordat amb els ajuntaments i centrat en els municipis que registren una incidència epidemiològica elevada. Aquestes són, de fet, les condicions que ha de complir necessàriament la mesura per tal que l'avali el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que és qui té l'última paraula. Aquesta tarda està previst que el Govern informi de com serà l'aplicació del toc de queda.
Tot just aquest dimarts, el Govern feia públiques les noves restriccions per frenar l'evolució negativa de les dades de la Covid-19, entre les quals es troba la restricció de l'activitat nocturna fins a dos quarts d'una de la nit. Diversos ajuntaments catalans, entre els quals els de Barcelona, Badalona i Sant Cugat del Vallès, criticaven les mesures en considerar que es traspassa als consistoris la responsabilitat per fer complir les normes sense una contraprestació de recursos.
De fet, els representants municipals, com ara Xavier García Albiol, demanaven que s'apliqués el toc de queda de manera immediata. Aquest mateix dimecres, l'Ajuntament de Barcelona ha demanat oficialment un toc de queda per a la ciutat que duri d'una a sis de la matinada. Així ho ha explicat aquest dimecres tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle.
L'aplicació territorial és el requisit per aplicar el toc de queda sense que es decreti l'estat d'alarma
Tanmateix, el toc de queda no va ser aplicat aquest dimarts en la comissió delegada que gestiona la pandèmia a Catalunya. Patrícia Plaja, portaveu del Govern, aclaria que aquesta mesura «no es pot aplicar de manera improvisada, s'ha de ser rigorós a l'hora de prendre una decisió d'aquest tipus i ha d'estar validada per l'òrgan competent», el TSJC. Precisament, el Govern ha enviat al TSJC les restriccions per la pandèmia aprovades dilluns, ja que «algunes vulneren drets fonamentals», com la limitació d’aforament en oficis religiosos, «i fa falta el recolzament judicial», tal com ha assenyalat Patrícia Plaja.
En aquest sentit, tan bon punt la justícia valenciana va avalar el toc de queda al País Valencià, el Govern català va plantejar-se'n l'aplicació a Catalunya. El Govern no veia la manera d'aprovar el confinament nocturn sense el paraigua de l'estat d'alarma, però veient el vistiplau de la justícia valenciana, s'ho ha plantejat. Al Sud, aquest s'aplicarà d'una a sis de la matinada i amb delimitacions territorials: per als municipis amb més incidència i que superin els 5.000 habitants, que són un total de trenta. D'aquesta manera, ha estat possible aplicar la mesura sense la necessitat que es decreti l'estat d'alarma, tal com exigeix la Justícia.
Així, després de la decisió del govern de Ximo Puig i l'aval del Tribunal Superior de Justícia de València, fet públic el dilluns 12 de juliol, els serveis jurídics de la Generalitat van avalar l'endemà, dimarts dia 13, l'aplicació de la mesura. El document ja està llest, i conté la premissa, això sí, que el toc de queda no sigui aplicable a tot el territori de manera uniforme. Aquesta és de moment l'única informació certa que es preveu.
Aquesta tarda es pot saber com i on s'aplicarà el toc de queda a Catalunya
Amb tot això, aquesta tarda les conselleries de Salut, Interior i Presidència, juntament amb Pere Aragonès i Jordi Puigneró, es reuniran amb els encarregats d'avalar el toc de queda a través de l'informe jurídic per tal de decidir en quines circumstàncies s'aplicarà. Cal esperar, doncs, per saber si se seguirà la mateixa estratègia de delimitar el toc de queda a les localitats de més de 5.000 habitants i que tinguin una incidència epidemiològica elevada.
En paral·lel, s'espera que també s'expliqui a quins municipis s'aplicarà el toc de queda, així com la franja horària i la possibilitat que la mesura sigui adaptable als territoris. Després de la decisió i la notificació del Govern català, el TSJC tindrà tres dies de termini per respondre.
El Govern podria demanar al Tribunal Suprem una revisió en cas que el TSJC tombés les restriccions
Sigui com sigui, cal recordar que l'aplicació del toc de queda o el confinament perimetral són mesures que restringeixen drets fonamentals. Els governs autonòmics necessiten l'aval dels tribunals superiors de justícia autonòmics per a fer-los efectius. No obstant això, el Consell de Ministres del Govern espanyol va facilitar a les autonomies un decret que els permet acudir al Tribunal Suprem en cas que els tribunals superiors tombin les mesures establertes. Així doncs, en cas que el TSJC suspengui les decisions del Govern català, no tot el peix estarà venut.
A Cantàbria, la conselleria de Sanitat ha publicat aquest dimecres una resolució amb el mateix toc de queda que al País Valencià, entre la una i les sis de la matinada. Dels 102 municipis cantàbrics, la mesura s'ha aplicat a 53, entre els quals hi ha els més grans. La decisió està pendent de la validació judicial. A les Illes Canàries, en canvi, aquesta ja ha arribat i ha rebutjat l'aplicació de la restricció als drets fonamentals, encara que la Fiscalia s'hi havia mostrat a favor.