Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès.

L'informe jurídic del Govern avala un toc de queda als llocs més afectats per la Covid

La mesura, doncs, no s'aplicarà de manera homogènia a tot Catalunya

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat aquest dimarts que l'informe del gabinet jurídic del Govern avala un toc de queda nocturn però que estigui limitat a les zones més afectades per la pandèmia i no per aplicar-lo de manera homogènia a tot Catalunya.

En una roda de premsa després de reunir-se amb el cap de govern d'Andorra, Xavier Espot, ha afirmat que la possibilitat d'aplicar el confinament nocturn si cal ampliar les restriccions que el Govern va anunciar dilluns «està sobre la taula» i que en les pròximes hores prendran una decisió.

Aragonès ha assegurat que, si s'acaba aplicant, haurà de complir amb les condicions que indica l'informe jurídic i ha subratllat que vol continuar parlant amb els ajuntaments per «garantir la correcta aplicació» d'aquesta mesura.

El president català ha dit que aquest informe recull la jurisprudència del Tribunal Suprem i valora la resolució del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, que va autoritzar un confinament nocturn a 32 localitats valencianes.

Així, estableix les condicions que, segons el gabinet jurídic de la Generalitat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) podria avalar perquè s'apliqui un hipotètic confinament nocturn.

Estat d'alarma

D'aquesta manera, el condiciona al fet que serveixi per revertir els contagis, que prèviament s'hagin pres totes les mesures possibles, que el toc de queda sigui un últim recurs, i que s'apliqui «de manera quirúrgica» a les zones on estigui justificat segons els indicadors de la pandèmia.

Segons Aragonès, l'informe argumenta que per aplicar un confinament nocturn de manera homogènia a tot el territori català caldria sol·licitar l'aplicació de l'estat d'alarma.

Davant d'aquesta valoració, Aragonès ha garantit que, si el Govern acaba decidint tornar a aplicar un toc de queda nocturn, es farà seguint aquestes condicions: «Haurà de ser forçosament als territoris de Catalunya amb més incidència i amb una correlació clara amb els indicadors de la pandèmia que ens indiquen on hi ha més gravetat» de la situació del coronavirus.

«Pas a pas»

No obstant això, ha insistit a posar en valor les restriccions que es van anunciar dilluns, que s'aplicaran abans del cap de setmana si el TSJC les ratifica, i ha demanat no avançar escenaris: «Anem pas a pas. Tenim les mesures anunciades ahir que tindrem aplicades aquesta setmana», i si troben necessari ampliar-les, una de les possibilitats sobre la taula és el confinament nocturn.

Aragonès ha subratllat la importància de ser «acurats» des del punt de vista jurídic per aplicar aquest hipotètic toc de queda i també per assegurar-ne la correcta gestió amb els ajuntaments.

Considera que no es tracta d'una decisió simplement jurídica, perquè també cal saber com gestionar l'espai públic amb les administracions locals i això és el que vol abordar amb els ajuntaments en les pròximes hores abans de decidir si s'aplica el confinament nocturn.

A més, ha advertit que el Govern farà tot el que estigui a les seves mans per aturar aquesta cinquena onada de la pandèmia i ha destacat la necessitat que es faci a través de mesures sòlides que es puguin mantenir en el temps: «No ens tremolarà el pols».

Una mesura que «està sobre la taula»

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja havia  assegurat aquest dimarts que la Generalitat disposaria en les pròximes hores de l'informe del gabinet jurídic sobre el toc de queda, i que llavors es convocaria una reunió extraordinària de la comissió delegada per la pandèmia per decidir si se sol·licitava o no aplicar un confinament nocturn.

Ha recordat que, si el Govern optés per aplicar un toc de queda, requeriria l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que estudia les mesures que l'executiu va anunciar dilluns, tot i que no inclouen la possibilitat d'implementar aquesta restricció nocturna.

El gabinet jurídic, doncs, ha estudiat la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCM) que va avalar aplicar el toc de queda al territori, resolució que «obre la porta que no calgui l'estat d'alarma per aprovar un confinament nocturn», segons ha explicat Plaja.

A més, Plaja ha explicat, en ser preguntada per quan entrarien en vigor les noves restriccions anunciades aquest mateix dilluns pel Govern, que el TSJC té un total de tres dies per prendre una decisió.

Així, passada aquesta data hauran de decidir si les validen o les deneguen. En aquest sentit, Plaja ha confiat que es començaran a aplicar «com a molt tard» la mitjanit de divendres a dissabte.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]