Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès parlant des d'un faristol del Govern de la Generalitat de Catalunya en una roda de premsa

El toc de queda, imminent: Reunió urgent del Govern per decidir com serà

Encara s'ha de concretar on i com s'aplicarà aquesta mesura, que haurà de comptar amb l'aval del TSJC

Si la justícia no ho impedeix, el toc de queda serà una realitat a Catalunya en les pròximes hores. I és que aquesta tarda se celebrarà una reunió extraordinària per determinar on i com s'aplica aquesta mesura. En aquesta reunió hi participaran els consellers de Salut, Interior i Presidència, així com el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident Jordi Puigneró.

Aquesta reunió extraordinària se celebrarà prèviament a la reunió ja prevista d'aquest dimecres del Procicat. I es farà amb l'informe dels serveis jurídics de la Generalitat sobre la taula. En aquest informe, s'avala demanar permís al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per aplicar el confinament nocturn. Recordem que ha de ser aquest òrgan judicial qui doni permís al Govern per aplicar mesures que atemptin contra els drets fonamentals dels ciutadans.

On s'aplicarà el toc de queda?

Un dels principals dubtes és quins territoris seran sotmesos a aquest toc de queda. Tot i que fonts del Govern han explicat a ElNacional que «no hi ha res tancat», és molt probable que la mesura no s'apliqui a tot el país. Serien les zones amb la incidència més alta de Covid-19 les qui veurien com se'ls aplica el toc de queda. Tot i això, encara està per veure quins territoris seran i si s'optarà per afectar municipis, regions sanitàries, comarques o bé vegueries.

Tot fa pensar que una de les zones que sí que seran sotmeses al toc de queda serà la ciutat de Barcelona. La capital catalana té els indicadors disparats i només en les últimes 24 hores s'han detectat més de 2.000 nous contagis. De fet, des de l'Ajuntament de Barcelona ja han demanat oficialment el retorn d'aquesta mesura i que s'apliqui d'1 a 6 de la matinada. Altres alcaldes metropolitans com Xavier Garcia Albiol, de Badalona, també han demanat el Govern valentia per decretar el toc de queda.

Quin horari tindrà el toc de queda?

Encara està per veure si serà un horari fix o si s'adaptarà en funció del territori. Tot i això, segons sembla, se seguirà la petició de l'Ajuntament de Barcelona de confinar la població d'1 a 6 de la matinada. Precisament avui dimecres, dia 14 de juliol, el TSJC ha avalat la mesura que va anunciar el Govern de tancar tots els negocis a les 00.30 hores.

La cinquena onada continua en marxa

Catalunya ha passat de 0 a 100 en poques setmanes i ara la tònica general són els 8.000 nous contagis diaris. Aquest dimecres, a més, el Departament de Salut ha declarat 127 ingressats més a planta per covid en les darreres 24 hores i el total és de 1.185.

Per més inri, Salut també ha informat que les UCI catalanes tenen 10 ingressats per Covid-19 de menys de 30 anys. A més, els pacients crítics entre 30 i 40 anys s’han doblat en menys d’una setmana. A més, hi ha 10 crítics més a l'UCI, amb un total de 219.