Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà on es pot veure a dos sanitaris preparant proves PCR per a un cribratge

Cribratges massius a la Regió Metropolitana Nord i a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran

Les proves es fan a Badalona, Sant Adrià de Besòs, les Franqueses del Vallès, Granollers, Rubí, Sabadell, Isona, Esterri d'Àneu, Organyà, Puigcerdà, Rialp, Vielha, Coll de Nargó i Tremp

Pla mitjà on es pot veure a dos sanitaris preparant proves PCR per a un cribratge
Salut farà cribratges a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran i a la Regió Metropolitana Nord | ACN

El Departament de Salut ha ampliat els cribratges intensius a diferents municipis de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, en el marc de la nova estratègia de la conselleria per frenar els casos de la covid-19 a Catalunya. A Isona, les proves s'han fet aquest dimecres matí, de la mateixa manera que a Esterri d'Àneu, on s'allargaran durant tot el dia.

A Organyà, se'n faran aquesta tarda i dijous; al Coll de Nargó, tenen lloc entre dimecres i dijous. A Puigcerdà, se'n n'han fet aquest matí i continuaran durant el matí de dijous. En el cas de Vielha, han arrencat aquest dimecres i s'allargaran fins el 18 de desembre, mentre a Rialp tindran lloc divendres. Salut també preveu fer un nou cribratge a Tremp en una data encara per concretar.

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, sense importar el municipi on resideixin, amb la finalitat de frenar l'expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica que s'utilitza és el test antigènic ràpid (TAR), que permet conèixer el resultat en pocs minuts.

L'estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l'extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Salut recorda la importància de fer l'aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, l'Institut Català de la Salut, el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública, Fundació Hospital de Puigcerdà i Aran Salut.

D'altra banda, les proves per a la detecció de la covid-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d'atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).

Des de Salut remarquen que un resultat negatiu de qualsevol test per a la detecció de la covid-19, com és el test antigènic ràpid, no eximeix de continuar respectant totes les mesures de protecció i prevenció envers la malaltia, especialment dur mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se bé les mans.

Setmana de cribratges a les ciutats de la Regió Metropolitana Nord

Paral·lelament, el Departament de Salut duu a terme aquesta setmana i fins dissabte una nova acció de cribratges intensius en sis municipis de la Regió Metropolitana Nord. Les proves es fan a Badalona, Sant Adrià de Besòs, les Franqueses del Vallès, Granollers, Rubí i Sabadell.

Els tests es fan en equipaments que cedeixen els ajuntaments, i van adreçats a majors de 16 anys. Depenent de la localitat, es duen a terme tests antigènics ràpids o PCR. En les localitats on es repeteix l'acció, com és el cas de Badalona, Granollers o Sabadell, en aquesta ocasió s'actuen en altres àrees de la localitat amb l'objectiu de frenar l'expansió del virus. En la darrera setmana, Salut va detectar 135 casos positius a partir de les 19.713 proves fetes.

El municipi de la Regió Metropolitana Nord on més positius es van registrar va ser Terrassa, amb un total de 50, 47 dels quals al barri de Ca n'Anglada i tres més a Can Parellada. El segueix Badalona, amb 23 casos a Sant Roc, i Santa Coloma de Gramenet, amb vint a Fondo.

Pel que fa a Sabadell, se'n van detectar setze, nou dels quals a Ca n'Amiguet, sis a Can Puiggener, i un a Torre-romeu. A Granollers i Canovelles se'n van registrar dotze, mentre que a Ripollet i a Santa Perpètua de Mogoda la xifra va ser de set en cada una de les localitats.