La crisi del coronavirus amenaça de tancament el 30% dels comerços catalans

El sector comercial ha acumulat unes pèrdues de 3.675 milions d'euros durant el confinament total

Llogar un comerç suposa un cost de 275 euros mensuals per cada metre quadrat
Un de cada tres comerços de Catalunya pot tenir dificultats per sobreviure a la crisi. | Cedida

La Generalitat creu que «un 30%» dels comerços catalans «poden tenir moltes dificultats per a sobreviure» a causa de la crisi provocada pel coronavirus, que en el període de confinament ja els ha provocat pèrdues d'ingressos per valor de 3.675 milions d'euros, segons càlculs del Govern.

En declaracions a EFE, la consellera d'Empresa de la Generalitat, Àngels Chacón, estima que pràcticament un de cada tres comerços pot tenir molt complicat «tornar a arrencar i a continuar amb la seva activitat» a causa de la paràlisi que ha provocat el confinament. En concret, la direcció general de Comerç de la Generalitat estima que aquests 3.675 milions de pèrdues d'ingressos corresponen només a les pèrdues acumulades en el confinament, és a dir, des del 16 de març a l'1 de maig.

La consellera recorda que el teixit comercial català està format en bona part per petits comerços i avisa que cada setmana que passa les pèrdues s'incrementen en uns 525 milions d'euros.

La Generalitat impulsarà una segona convocatòria d'ajudes al comerç

El departament d'Empresa monitora contínuament les dades d'afectació d'aquesta crisi sobre les activitats comercials a Catalunya, i per això Chacón alerta de les urgències del comerç català: «Si no ajudem ara al sector, pot ser que les persianes que ara estan baixades no tornin a aixecar-se».

Per aquest motiu la Generalitat treballa ja en una segona convocatòria d'ajudes al comerç, ja que la primera es va esgotar «en set hores», lamenta la consellera, que no dona detalls encara de quin pressupost pot tenir la segona línia ni quan pot estar disponible. I és que el Govern treballa en la reordenació del pressupost de la Generalitat per a 2020 per donar una major resposta econòmica als sectors més afectats per la Covid-19, entre ells el del comerç.

Chacón reclama al «govern espanyol» més ajudes al comerç

Segons dades de la Generalitat, Catalunya compta amb un total de 101.276 establiments comercials -32.000 d'ells del sector alimentari, que sí que van poder obrir- i a conseqüència d'aquesta crisi «uns 210.000 treballadors» del sector s'han vist afectades per un ERTO durant el confinament total.

En aquest sentit, la consellera ha ressaltat que el 25% del total d'afectats per un ERTO a Catalunya durant el confinament estaven ocupats en el sector comercial i que el tancament va afectar un 60% del total d'establiments. Chacón admet que no poder destinar de moment «més recursos» als sectors més afectats per la crisi li genera «frustració» i per això demana al govern espanyol «més ajudes» al comerç.

«Està en joc el nostre model de comerç de proximitat»

La consellera alerta que «està en joc el nostre model de comerç de proximitat» i afegeix que «no ens podem permetre perdre el nostre teixit comercial». «Cal atendre el sector de manera urgent, perquè d'ell depenen molts llocs de treball. És un sector que ha hagut de tancar mentre continuaven les despeses, i les solucions de liquiditat que s'han habilitat han estat els refinançaments de deute», explica la consellera.

Per aquest motiu la Generalitat hagi reclamat en els últims dies al govern espanyol que permeti als comerços fer les rebaixes físiques, perquè vetar-les suposaria, a més d'una discriminació, un cop encara més sever al sector. En el mateix sentit, les patronals catalanes Foment i Pimec van reclamar el dijous al govern central que aclareixi si els comerços poden realitzar rebaixes en els seus establiments físics, després d'advertir que, si es prohibeixen, suposarà una nova garrotada per a aquest sector.


Comentaris

envia el comentari