Imatge d'un tsunami a punt d'arrasar la costa

El CSIC avisa d'un risc real de tsunamis a Espanya

Un estudi conclou que es podrien generar onades de sis metres

Ara que Espanya viu preocupada pel que està passant arran de l'erupció del volcà de La Palma, sorgeixen nous dubtes sobre altres fenòmens naturals que ens poden afectar. Un dels que més alarma generen són, sens dubte, els tsunamis. Les imatges vistes al Japó o a Indonèsia aquests últims anys ens fan adonar del poc que es pot fer davant d'aquestes onades gegants.

És per això que el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) estudia si realment Espanya podria arribar a viure una situació semblant. I les conclusions que han extret és que no és descartable que això es pugui produir al nostre país. Això sí, no té res a veure amb l'erupció que ha tingut lloc a l'illa canària.

Els científics del CSIC han estat analitzant la falla marina d'Averroes, que està situada al mar d'Alborán. Els resultats que han obtingut deixen bastant clar que les probabilitats que això passi són més altes del que es creia.

 

Els investigadors han presentat els resultats de l'estudi a la revista 'Scientific Reports'. La principal hipòtesi que tenen és que la falla esmentada té la capacitat i una geologia per a generar tsunamis. Aquests serien d'una alçada aproximada de sis metres i podrien arribar a afectar bona part de la costa d'Andalusia.

Fins ara, els científics creien que aquest tipus de falles, conegudes com de salt en direcció, no eren capaces de crear sismes submarins. Però els resultats d'aquesta investigació demostren que sí que ho poden fer. La d'Averroes es creu que té un salt vertical de fins a 5,4 metres que podria acabar produint un terratrèmol de magnitud 7.

L'amenaça és tan real que els autors de l'estudi consideren que és un esdeveniment totalment imprevisible. Ferran Estrada, investigador principal d'aquest treball, explicava que «qualsevol dia podria passar». No es pot fixar una data exacta en què es produeixi el tan temut tsunami.

Però és que no només s'ha de tenir en compte aquesta falla dins del mar d'Alborán. Cada any és empès per Àfrica uns 4 mil·límetres, així que no és descartable que hi pugui haver una altra falla que acabi desencadenant aquest sisme submarí.

No hi hauria gairebé temps per a evacuar la població

L'únic punt positiu que deixa veure l'estudi és que els tsunamis que podrien arribar a Espanya són molt diferents dels que s'han vist a Àsia. Ni de bon tros arribarien a tenir les dimensions dels que es van produir a Indonèsia, Tailàndia i Japó.

En aquests països, però, sí que es va poder avisar amb certa antelació de l'arribada de les onades de 30 metres. I, malgrat això, es van produir les imatges catastròfiques que tothom recordem.

En aquest sentit, una altra de les conclusions a què han arribat és que el mar d'Alborán i la falla d'Averroes són molts més imprevisibles. No permeten tant de temps de reacció com el que donen els grans oceans. «Són episodis massa ràpids perquè els sistemes d'alerta primerenca actuals funcionin amb èxit», explicava Estrada.

Tot l'estudi s'ha basat en un model matemàtic que ha estudiat la deformació del sòl marí. Segons els càlculs que han fet, les onades de sis metres generades per aquesta falla arribarien en 20 minuts a la costa andalusa i marroquina.

A Espanya, podrien deixar arrasada la zona de Campo de Dalías i el poble de Balerma, a la província d'Almeria. I no es pot descartar que arribessin a Màlaga. Ras Tarf, Punta Negri i el nou port de Nador serien les zones afectades al país veí.

Ferran Estrada creu que s'hauria d'indicar amb cartells les zones que es podrien veure afectades pel sisme submarí i recomana «desplaçar la població el més aviat possible cap a l'interior» si es detecta que el mar es retira cap endins.