Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de l'explosió d'un volcà

«Pluja de vidres»: El succés del volcà de La Palma que està a punt de passar

El contacte de la lava del volcà de La Palma amb el mar podria produir una 'pluja de vidres'

La lava a La Palma segueix el seu curs i a última hora d'aquest dilluns es trobava tan sols a 300 metres de la mar. El contacte de la lava amb l'aigua provoca una sèrie de perills que afecten la població. Per tant, s'han confinat diverses zones pròximes al lloc on s'espera que hi hagi aquest contacte d'aquí poc, segons els experts.

Els riscos poden produir-se des de la toxicitat a causa de la combinació de gasos, a l'opció que es vitrifiqués. S'afegiria al núvol i podria caure en forma de vidres. Així ho explica l'expert en vulcanologia de l'Il·lustre Col·legi de Geòlegs (ICOG), José Luis Barrera.

Quan la lava arribi a la mar, Barrera alerta dels «efectes nocius», ja que els mateixos gasos del volcà s'uniran al vapor d'aigua de la mar. De vegades, la lava conté compostos de clor i de fluor, a part de la salinitat del mig.

El més cridaner és que la renta, a 1000 graus centígrads en arribar a l'aigua, a uns 24 graus es refredarà de manera sobtada. Per això, si aquest refredament és ràpid, la colada de lava no cristal·litzarà sinó que es vitrificarà.

«Seria com si ploguessin vidres», adverteix l'expert José Luis Barrera

Per tant, la lava es convertirà en resquills que saltaran des de la superfície i s'uniran a la columna de gasos. «Seria com si ploguessin vidres», compara l'expert consultat per 'Europa Press'.

Al seu torn, un altre efecte perillós del contacte amb el mar serà la destrucció de part de la fauna i la flora. «Això ho vam veure clarament en el volcà submarí de La Restinga, on al cap de poc, va tornar la flora i la fauna», ha explicat.

Claus de l'aturada d'aquest dilluns

En paraules a 'Europa Press', després de la parada de l'activitat exterior del volcà, ha destacat per què es va produir aquesta aturada. Barrera afirma que per «falta de subministrament» a la cava magmàtica, situada a uns dos quilòmetres de profunditat.

L'erupció està generada pels gasos, que porten el magma, però si faltava subministrament de gasos, aquest no és capaç de sortir a l'exterior. Els gasos han tornat a empènyer el magma i ha començat a sortir lava de nou.

Cal assenyalar que des de la passada matinada s'han produït 16 terratrèmols, al sud del volcà. Aquests han passat a uns vuit o dotze quilòmetres de profunditat. Així, l'expert no descarta que l'activitat volcànica pugui començar per un altre lloc de La Palma, però que encara no pot confirmar-se.

«No es pot descartar que s'obri un altre punt a l'illa. El magma està buscant una altra sortida, però tampoc es pot saber quant de temps estarà actiu el volcà», ha dit l'expert en vulcanologia.

Descarten que l'erupció hagi finalitzat

«No hi ha cap element nou per pensar que l'erupció ha acabat. No es podrà saber del cert fins que es comenci a apagar la xemeneia sencera i desaparegui del tot la sismicitat», afirma.

Així mateix, explica com les setmanes anteriors, a l'inici de l'erupció, la sismicitat va començar més a sud. Des d'aquesta part de La Palma va ser desplaçada cap a nord, per obrir-se finalment a Cumbre Vieja.

Sobre una teòrica arribada de la lava volcànica a la mar, apunta que l'amplada del capdavant de la lava és d'un quilòmetre. També ha explicat que a la part central està embassada i fins que no passi aquest tros no anirà més de pressa.