Cuixart demana als catalans 'sacrificar' els fills per avançar cap a la independència

El president d'Òmnium assegura que cal preguntar-se si s'està disposat a que els fills passin llargues temporades a presó per poder decidir el futur polític de Catalunya

Imatge de Jordi Cuixart arribant a la plaça del Rei aquest 29 de gener de 2021
El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha estat entrevistat aquest dilluns a Catalunya Ràdio. | ACN

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha assegurat aquest dilluns que estar disposats que els fills vagin a la presó seria un gran pas per a Catalunya. «¿Estem disposats que [els nostres fills] puguin passar llargues temporades a la presó amb l’objectiu que aquest país pugui decidir lliurement quin ha de ser el seu futur polític? Si la resposta és ‘sí’, haurem fet un pas de gegant», ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Cuixart ha afirmat a la ràdio pública catalana que aquesta «és una pregunta que tots ens hem de fer», alhora que ha afegit que s'ha d'utilitzar la presó «com a resposta al seu règim totalitari». En aquest sentit, ha recordat que fa anys «la gent posava els fills al front de la lluita i rebien trets. Gràcies a Déu tenim clar que aquest és el nostre límit. Aquí tenim clar que no, que no enviarem els nostres fills al front de lluita. Els tancs els tenen ells, que matin si volen, nosaltres no matarem ningú».

Demana que els partits compleixin els seus compromisos

Jordi Cuixart ha demanat als partits sobiranistes que compleixin tot el que diuen que faran i que n'assumeixin les conseqüències. Així mateix, ha afegit que la lliçó apresa és que s'ha d'estar disposat a dur a terme els compromisos «fins a les últimes conseqüències». El president d'Òmnium, que augura un tercer grau «efímer», no ha volgut valorar les propostes electorals dels partits sobiranistes pel que fa a assolir la independència, però sí que ha reclamat que compleixin les promeses.

En aquest sentit, Cuixart ha afirmat que després de les eleccions del 14-F es necessita una majoria sobiranista i ha instat a «omplir les urnes de dignitat» que serveixi per donar una resposta a l'Estat. Un Estat que, segons el president d'Òmnium, ha fet una operació posant els interessos perquè Illa sigui president per sobre de la salut. I s'ha referit a la suspensió de l'ajornament de les eleccions com un «apartheid electoral», ja que hi pot haver 200.000 persones que no vagin a votar el 14 de febrer per estar confinats.

L'indult no és la solució

Cuixart ha rebutjat que l'indult sigui una solució i ha considerat que si el govern espanyol els vol indultar és perquè no vol afrontar una negociació política. I ha preguntat si s'han de deixar tirades les persones de la sindicatura electoral i la gent que està pendent de ser jutjada o les persones a qui se'ls demana penes de presó per defensar la llibertat d'expressió. En aquest sentit, ha reiterat que la resolució del conflicte no passa per «solucions individualitzades».

Finalment, el president d'Òmnium ha lamentat que la cultura estigui «pagant els plats trencats» i ha demanat a les institucions que prenguin mesures per a un sector que ha qualificat «d'essencial». «Els metros van plens i la cultura, que és segura, se'ns està fonent entre els dits. Estan negligint de salvar un sector que és clau», ha denunciat.


Comentaris

envia el comentari