La Covid-19 continua fent estralls a una bona part de l'economia. El món tèxtil no n'és una excepció i se suma a altres sectors que estan veient com la pandèmia els està posant en una situació delicada. Concretament, el sector de la moda a Catalunya calcula que han perdut uns 2.500 milions d'euros en facturació després d'un descens important en les vendes.
D'aquesta xifra, 1.300 milions corresponen al mercat intern, mentre que els 1.200 milions restants són exportacions. En termes generals, s'ha experimentat una caiguda del 30% de la facturació i del 40% de les exportacions en comparació amb el 2019. La pèrdua més significativa de volum de negoci recau en les categories de roba de bany (que ha caigut un 41%), i la roba exterior de dona (amb una davallada del 28,3%). Per tal de recuperar el sector, es preveu que la millora sigui en forma de K, és a dir, que serà desigual en funció del sector i àmbit, i s'espera que les categories de roba esportiva, tècnica, infantil siguin les que tinguin una línia ascendent.
Totes aquestes dades s'han fet públiques aquest dilluns en la inauguració del Barcelona Fashion Summit, un dels fòrums de debat més importants de la indústria de la moda a Espanya. Enguany, el fòrum serà totalment en format digital i es podrà seguir en directe i gratuïtament en streaming. El Barcelona Fashion Summit està organitzat pel portal Modaes amb el suport de 080 Barcelona Fashion del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement i enguany, sota el títol 'Una mirada al futur: Drivers per a la recuperació', hi ha previstes diverses ponències, entrevistes i taules rodones a càrrec d'experts de primer nivell de la indústria de la moda.
Balanç positiu dels últims anys
Actualment el sector de la moda a Catalunya compta amb més de 10.000 empreses considerades 'retail', és a dir, de comerç minorista, i prop de 5.000 que no ho són. En total, ocupen a uns 74.000 treballadors, segons dades de 2019. Pel que fa a la inversió estrangera directa, Catalunya ha acollit 35 projectes des del 2014 al 2019 amb una inversió de capital de 156,4 milions d'euros. Això ha permès, en aquest període, la creació de 1.561 llocs de treball, convertint Catalunya en la primera destinació de l’estat espanyol. En l’àmbit d’Europa Occidental, Catalunya ha estat la primera en captació de projectes, la segona en creació de llocs de treball creats i la sisena en inversió de capital.