Imatge d'arxiu de Fernando Simón, director del CCAES, durant una roda de premsa

Simón matisa la ministra Maroto i veu complicat tornar a viatjar per Setmana Santa

El portaveu del Ministeri de Sanitat recorda que hi ha set autonomies amb més de la meitat de les UCI ocupades per malalts de Covid-19

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries (CCAS), Fernando Simón, ha matisat aquest dilluns a la tarda la ministra d'Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, que hores abans ha confiat que la campanya de vacunació permeti recuperar la mobilitat durant la Setmana Santa. «L'evolució és bona. No podem confondre una evolució acceptable amb una situació acceptable», ha afirmat Simón, que ha distingit entre el descens de casos que es detecta en la tercera onada i un escenari en què pugui ser segur viatjar durant la Setmana Santa.

En aquest sentit, Simón ha recordat que actualment Espanya està en una incidència de 865 casos per 100.000 habitants en 14 dies i que hi ha set comunitats amb més de la meitat de les UCI ocupades per malalts de Covid-19. L'alt càrrec del Ministeri de Sanitat també ha indicat que la soca britànica del coroanvirus guanya espai entre els infectats. En alguna autonomia ja suposa prop del 30% del total, mentre que a Espanya, tot i que encara no hi ha dades per confirmar-ho, Simón ha calculat que es pot estar «més a prop del 10%».

Amb tot, també ha indicat que el fet que les noves variants vagin ocupant espai «no vol dir que es compliqui la situació», que pot ser «perfectament controlable com hem vist al Regne Unit».

La situació actual és de «molt alta incidència»

Preguntat sobre si ara s'està en un moment similar al de la primera onada, Simón ha reiterat que no són magnituds comparables, perquè mentre ara es detecta «al voltant del 80%» dels infectats, el març passat només es detectava «un 10% del que hi havia».

Tot i això, ha recordat que la situació és «de molt alta incidència», per la qual cosa ha tornat a insistir en la necessitat de complir les mesures que marquen els protocols sanitaris.

L'objectiu és que un 80% de la població de risc estigui vacunada a l'abril

Finalment, i pel que fa a la vacunació, Simón ha confiat recuperar el ritme de distribució en les darreres setmanes per aconseguir arribar a l'objectiu de tenir vacunat el 80% de la població de risc a finals de març o principis d'abril. En aquest sentit ha celebrat que ja hi hagi tres vacunes autoritzades per l'Agència Europea del Medicament i no ha descartat que aviat n'hi hagi d'altres.

Sobre el tercer vaccí aprovat, el d'AstraZeneca, ha considerat que el més probable és que la Unió Europa, i per tant Espanya, segueixi l'exemple d'Alemanya i no l'administri als majors de 65 anys. En tot cas, si finalment s'opta per aquesta via, la vacuna d'AstraZeneca servirà per començar a vacunar altres col·lectius, amb l'objectiu «segurament més important» d'arribar al 70% de la població immunitzada a l'estiu.