Mendioroz i Argimon, en una compareixença de Salut del 18 de gener de 2021

Els dos territoris de Catalunya amb les dades de Covid-19 més preocupants

Tot i la millora general dels indicadors al país, dues zones només nota una «certa estabilització»

Tot apunta que Catalunya es troba en una fase clau per superar la tercera onada de coronavirus, amb una lleugera millora d'alguns indicadors i a l'espera de poder superar el pic de la pressió als hospitals, que es preveu que encara tardarem uns dies a veure. Les relatives bones notícies en aquest sentit no són, ni de bon tros, generalitzades. I és que hi ha zones del país on els indicadors no milloren de la manera que ho fan altres territoris. Aquest és l'exemple del Pla d'Urgell i Aran, on més que una millora, només han notat «una certa estabilització», afirma el coordinador de la unitat de Covid-19 de Salut, Jacobo Mendioroz.

La zona del Pla d'Urgell compta amb un percentatge de positivitat en les proves diagnòstiques considerablement superior a la resta de Catalunya. La comarca lleidatana es troba en un 9%, mentre que la mitjana del país se situa al 6,5%. Aquesta situació ha portat les autoritats sanitàries a "intensificar" accions des de fa uns dies, com la mobilització de voluntaris, ha explicat Mendioroz. 

Un altre dels territoris que preocupen al Departament de Salut és la Vall d'Aran, on la incidència del coronavirus és més alta. Tot i que la velocitat de transmissió del virus ha baixat a 0,85, el risc de rebrot és de 1.785 i la incidència acumulada en els darrers 14 dies és de 2.126 casos per 100.000 habitants. En total, el 12% de les proves són positives.

El coordinador de la unitat de Covid-19 de la Generalitat ha apuntat que darrere aquesta situació hi ha múltiples factors, entre els quals, ha destacat, les reunions de Nadal i persones amb vincles epidemiològics amb el Regne Unit. En aquest sentit, ha confirmat que s'ha detectat «algun cas» de la variant britànica. 

Restriccions per superar el pic de la pressió hospitalària

Davant l'escenari que la situació als hospitals es compliqui encara més, el Govern té previst prorrogar les mesures actuals per frenar la incidència de la pandèmia a Catalunya. Així ho ha anunciat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, en roda de premsa: «Dilluns ja haurem superat el pic de pressió assistencial, però el nivell de risc encara serà altíssim; per tant, pensem que les restriccions actuals s'hauran de prorrogar». En aquest sentit, el subdirector general de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha assenyalat que es mantenen les restriccions vigents i ha recordat que «cal portar la mascareta ben posada, renovar-la, i dur-la sobretot en espais tancats i no ventilats i també quan visitem familiars»