Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gonzalo Bernardos intervenint al programa de La Sexta Noche

«És culpa seva»: Gonzalo Bernardos deixa clar què passarà ara amb els lloguers

Gonzalo Bernardos es pronuncia sobre els problemes a què s'enfrontaran els llogaters

L'accés al lloguer s'ha endurit en excés durant els darrers temps. El popular economista català Gonzalo Bernardos té clar que a partir d'ara la situació canviarà del tot. I no té inconvenient a assenyalar amb el dit els responsables: «És culpa seva», admet.

Un dels grans dubtes a què s'enfronten els joves a l'hora d'emancipar-se és sobre la conveniència de comprar o llogar. En general, acaben decantant-se per aquesta última opció a causa de la seva incapacitat per afrontar una hipoteca. L'aixeta dels préstecs s'ha tancat per part dels bancs, sobretot per la manca de garanties en el pagament.

En tot això, l'economista de Barcelona detecta «diversos problemes». Recalca sobretot com de malament paguen els joves. «Cobren molt malament», fins i tot per sota del que ho feien el 2005 o 2007 persones de la seva edat.

També hi ha un altre factor en què va incidir el professor d'Economia català durant la seva intervenció al programa de La Sexta 'Más vale tarde'. S'ha referit a la «globalització immobiliària». Pel que sembla, a Espanya cada vegada «venen més estrangers, poden pagar més i apugen els preus». Això fa que les rendes continuïn en ascens i alguns tinguin problemes per trobar un habitatge de lloguer que s'ajusti a les condicions econòmiques.

Muntatge d'una casa sobre un paper i la cara de Gonzalo Bernardos
Els ciutadans cada cop ho tindran més complicat per accedir a un habitatge, explica el català. | La Sexta, 89Stocker

A les principals ciutats espanyoles és molt complicat trobar una casa a preu assequible. Aquest encariment notable ha empès moltes persones a mudar-se als afores o, fins i tot, a altres municipis. Gonzalo Bernardos té clar qui són els responsables de tot això. «Si el mercat està tan malament, és culpa dels polítics», apunta.

Fins i tot, el barceloní vaticina que «hi haurà menys oferta» després de la Llei d'Habitatge. Aquesta normativa recull una sèrie de novetats que en alguns casos han estat força controvertides. Entre les quals, que el pagament de les despeses de gestió immobiliària són a càrrec dels propietaris i no dels llogaters. També que es fixi un preu màxim a les zones tensades i que s'incrementi el parc d'habitatge públic.

Gonzalo Bernardos revela els problemes del mercat de l'habitatge

Fa unes setmanes, l'economista de Barcelona ja es referia al problema del mercat de l'habitatge a 'La Sexta Xplica'. Una de les qüestions que es va posar sobre la taula va ser tot allò relacionat amb les cases turístiques. Ha afirmat que no suposen cap contratemps, però sí que aprecia «una dolentíssima regulació».

En responsabilitza molts ajuntaments. Segons la seva opinió, han aconseguit que «en determinats barris hi hagi un excessiu nombre d'habitatges turístics». També va criticar la nova llei indicant que «qui ha fet la llei d'habitatge té un problema, i és que no sap d'habitatge». Ha assenyalat, a més, que resulta lògic que els «arrendaments se n'aniran a arrendaments de temporada», sobretot per la possibilitat que els permet per obtenir més guanys.

Muntatge amb l´exterior d´uns pisos i un cercle amb diversos bitllets d´euro
Els pisos en algunes zones s'han encarit de manera notable. | Pexels

Negativa dels propietaris a pagar la immobiliària

Una altra qüestió en què va incidir el barceloní va ser en el pagament dels serveis als professionals immobiliaris. Fins fa poc eren assumits pels llogaters, però ara els hauran d'afrontar els propietaris. Tanmateix, en molts casos això no s'està complint. 

L'economista català assegura que cap arrendador no acceptarà pagar. Això ha estat «una aberració derivada de l'escàs coneixement immobiliari» de qui va fer la normativa.

No va voler passar per alt la «globalització de la població». Cada cop més persones, sigui amb alt poder adquisitiu o amb ajuda dels seus pares, decideixen anar-se'n a altres ciutats. Sosté que el mercat de l'habitatge no té res a veure amb el dels anys noranta. Aleshores, la població estrangera «era insignificant». Avui dia compten amb molts recursos econòmics i són capaços d'«expulsar la població nativa» a altres barris o ciutats.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!