Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge d'un pare i un fill abraçant-se i uns bitllets d'euro al costat esquerre

Si no tens feina i ets pare, el SEPE et pot pagar fins a 1.600 € al mes

Es tracta de la prestació més alta per desocupació

Quedar-se sense feina resulta molt ingrat per a qualsevol treballador. No obstant això, fins que trobi una nova ocupació podrà recórrer a la prestació que ofereix el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). I en el cas de ser pare arriba a pujar fins a gairebé 1.600 euros.

Es tracta d'un ajut temporal que es pot fer servir per afrontar les despeses bàsiques del dia a dia. Aquesta retribució fa referència a la prestació contributiva per desocupació, i hi tenen dret totes les persones que cotitzin com a treballadors per compte d'altri.

Per accedir-hi cal el compliment d'una sèrie de requisits. El principal és que tingui un mínim de 360 dies cotitzats durant els sis anys anteriors a la sol·licitud. Amb aquesta quantitat de dies podrà gaudir de quatre mesos d'atur.

En cas que tingui més temps aportat a la Seguretat Social podria arribar fins als dos anys com a màxim de prestació. Tot i això, cal aclarir que no tothom tindrà la possibilitat de cobrar els 1.575 euros que corresponen al límit superior.

Exigències per cobrar els 1.575 euros del SEPE

El Servei Públic d'Ocupació Estatal exigeix el compliment de tres condicions bàsiques per percebre aquesta ajuda de gairebé 1.600 euros. En primer lloc, seria tenir cotitzats un mínim de 360 dies en els sis anys previs a la petició, publica El Periódico de España.

El segon requisit afectaria la situació personal. Per això sol·liciten que tingui almenys un parell de fills a càrrec seu. I aquests han de ser menors de 26 anys o més grans amb un grau de discapacitat igual o superior al 65%.

Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros amb un rètol de prestacions del SEPE
Per cobrar la quantitat màxima de l'atur cal complir una sèrie de condicions | Getty Images

Per la seva banda, la darrera condició, que també adquireix una gran rellevància, fa referència a la base de cotització. I és que durant els sis mesos anteriors a la sol·licitud, ha de tenir cotitzada per una base mínima de 2.248,12 euros mensuals.

Qui sol cobrar l'ajuda màxima?

La quantia màxima de la prestació de l'atur no està a l'abast de gaires persones, sobretot perquè queda condicionada a la base reguladora de la Seguretat Social.

Això fa, per exemple, que les persones amb uns sous baixos, que ronden els 1.000 euros, no tinguin l'opció de beneficiar-se'n. Per concretar la quantitat exacta a percebre per part de l'aturat se sumen les cotitzacions del treballador durant els darrers sis mesos.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Quant cobren els aturats a Espanya?

Molts treballadors es pregunten en quina situació es quedarien en cas de quedar-se sense feina. Perdrien molt poder adquisitiu? Durant quant de temps cobrarien l'ajuda? Són només dos dels dubtes més freqüents.

Un jove llegint els cartells informatius exposats en unes oficines del SEPE
La quantitat mínima a percebre serà de 560 euros al mes | Europa Press

L'indicador que es fa servir per calcular aquestes prestacions va augmentar un 3,6% el 2023, passant de 579,02 a 600 euros. Per això, la quantia de l'atur s'estima segons la base reguladora. Així doncs, la mesura de les bases de cotització dels darrers sis mesos suposarà el 70% de la base reguladora.

A partir del dia 181 se'n pren com a referència el 60%. Per tant, des del setè mes hi haurà una disminució a l'ajuda del SEPE. Tanmateix, fins fa uns mesos ascendia només fins al 50% de la base reguladora, cosa que implicava guanyar 100 euros menys al mes.

L'import mínim de les prestacions per desocupació per a aquest any se situa als 560 euros per als qui no tinguin fills. En canvi, s'eleva fins als 740 per a aquells que sí que tinguin menors de 26 anys a càrrec seu.

Per la seva banda, les màximes queden fixades als 1.225 euros quan no tinguin fills. Amb un a càrrec seu percebran 1.400 euros, mentre que amb dos o més ingressaria 1.575 euros al mes.