Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de Lorena Palau

La cultura valenciana perd a Lorena Palau: mor massa jove

La directora del teatre La Rambleta de València ha mort als 47 anys

El món de la cultura plora la mort als 47 anys de Lorena Palau, directora del teatre La Rambleta de València. No han transcendit les causes de la mort, però la notícia ha causat una gran commoció. La seva figura va ser fonamental per revitalitzar la cultura a la ciutat del Túria.

Amb la mort de Lorena Palau, València perd una de les gestores culturals més insignes de les últimes dècades. Les institucions polítiques i culturals han reaccionat a la trista notícia. «Quanta tristesa!», ha expressat la regidora d'Acció Cultural a València, Maite Ibáñez.

L'entorn de la gestora cultural i les fonts municipals han confirmat aquest migdia la mort de Lorena Palau. Feia més d'una dècada que estava al capdavant del teatre La Rambleta, centre cultural de València. Amb aquesta activitat va aconseguir captar l'interès dels veïns per l'art i la cultura en aquest espai.

El gran projecte de Lorena Palau

Lorena Palau va cursar estudis en Economia per la Universitat de València, i portava des del 2012 vinculada a la Rambleta, una sala ubicada al barri de Sant Marcel·lí. Va néixer amb la intenció de descentralitzar l'activitat artística de la capital més enllà del centre de la ciutat.

Amb la tasca al capdavant de la institució, va aconseguir atreure l'interès de moltes persones cap a l'activitat cultural. Persones de totes les edats i un públic molt divers es van enganxar a les funcions, actuacions i concerts del centre. A aquesta tasca va dedicar els últims anys de la seva vida amb molt d'entusiasme.

Foto de Lorena Palau
Lorena Palau va ser una gestora cultural molt important a València | Xarxes Socials

«S'està produint més interès i demanda per la cultura als barris. Igual que a moltes ciutats europees de més nivell cultural», va assegurar ella mateixa fa uns anys. El seu objectiu era traslladar a València el model de descentralització cultural que funciona a altres capitals europees.

Una pèrdua irreparable

Maite Ibáñez, regidora d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, ha mostrat pesar per la mort de la gestora. «Vaig conèixer Lorena poc després d'arribar a la regidoria i des del principi vam connectar. Hi vaig veure una gestora cultural professional, bolcada a programar qualitat i treballar els públics», ha expressat.

La regidora ha destacat «la il·lusió sempre per davant» i «l'amor per la cultura, pel teatre i per la música» de Lorena. També ha recordat la seva darrera aparició, fa unes setmanes, en un homenatge a Lorca. «Va tornar a programar l'obra i amb brillantor als ulls em va demanar que no me la perdés», explica.

La regidora recorda que va tenir una gran impressió del missatge i va tenir l'oportunitat de fer-ho saber en persona. «Així va ser la seva tasca com a dona i com a gestora», ha afirmat visiblement emocionada. Persones i institucions de tots els àmbits s'han sumat al dol de la pèrdua.

Mort inesperada

El teatre La Rambleta ha emès un comunicat lamentant la mort de Lorena, ocorreguda aquest dilluns, 5 de desembre, «de manera inesperada». L'entitat ha destacat el «salt espectacular» experimentat sota la seva direcció. Ha valorat «la seva gran aportació a València» gràcies a aquest «projecte cultural global».

Fotomuntatge de Lorena Palau i l'espai cultural 'La Rambleta'
Lorena Palau va fer de La Rambleta el seu gran projecte i el seu llegat | ESPAÑA Diario

Lorena va aconseguir «dotar una programació de qualitat i innovadora a la ciutat», segons ha destacat La Rambleta i ha remarcat «la generositat, la coherència, l'honestedat, el rigor i la sensibilitat social» de la víctima. «Va ser valenta i lleial als seus principis», ha afegit.

«Lorena va ser una dona meravellosa, solidària, inclusiva, gran defensora de la llibertat i la igualtat, companya i amiga. Una d'aquelles persones que deixen solc de sensibilitat i harmonia. Es va poder dedicar a la seva gran passió, la cultura, que sempre va entendre com una força transformadora de la societat», conclou.