Roda de premsa de la CUP.

«Ho decidirà la militància»: La CUP s'acosta a la presidència del Parlament

La diputada de la CUP al Congrés no descarta entrar al Govern si hi ha «compromisos clars» sobre les seves demandes

La diputada de la CUP Mireia Vehí considera que seria una «bona notícia» que la CUP presidís el Parlament i ha deixat la decisió en mans de la militància. En una entrevista a 'La Sexta', la diputada ha apostat perquè la cambra estigui presidida per una persona que defensi els drets col·lectius davant la suspensió de lleis per part del Tribunal Constitucional (TC).

«Encara no hi ha compromisos clars», segons la CUP

Preguntada per les possibilitats de formar part del pròxim govern, Vehí ha assegurat que no ho descarten però que encara no s'està en aquesta tessitura perquè no hi ha «compromisos clars» sobre els quatre eixos que demana la CUP: rescat social amb mesures de xoc; compromís amb un referèndum: mesures per «democratitzar» els Mossos i posar les bases per construir un nou país.

Vehí ha assegurat que la seva formació participa de les negociacions sense plantejar «línies vermelles» ja que això podria tenir un efecte rebot i fer que els anticapitalistes quedessin presos de les seves pròpies línies vermelles. La diputada del Congrés no ha concretat si Dolors Sabater és l'aspirant de la CUP a presidir el Parlament i s'ha limitat a dir que estan valorant amb la militància si els sembla bé l'aposta per la presidència de la Mesa de la cambra catalana. Un fet que, segons Vehí, seria una «bona notícia» perquè la Mesa és un «reflex» dels resultats electorals del 14-F.

En canvi, segons ha explicat, no hi ha la tessitura per sotmetre ara a valoració de la militància si la CUP ha de formar part del pròxim govern. «Si hi ha la possibilitat, com sempre ho posarem a debat de la militància», ha recordat per després afegir que la formació anticapitalista «no descarta res» i és «responsable» amb els resultats electorals.

Un creixement important de la CUP el 14 de febrer

Amb el 6,67% dels vots, la CUP va experimentar una important crescuda en les eleccions del passat 14 de febrer, passant dels 4 diputats obtinguts l'any 2017 a un total de 9. Fins llavors, els anticapitalistes tenien 3 escons per Barcelona i 1 per Girona; mentre que el passat 14 de febrer en van obtenir 5 a la demarcació de Barcelona, 2 a Girona, 1 a Tarragona i 1 a Lleida. Ara, els cupaires volen aprofitar el seu creixement per fer servir la seva influència al Parlament.