Laura Borràs, en una roda de premsa al Congrés dels Diputats.

Borràs, assenyalada per la CUP: «Està imputada, no la podríem investir presidenta»

La candidata de la CUP creu que «les sospites de corrupció» s'haurien d'aclarir abans que optés a ser presidenta

La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha dit que si la presidenciable de JxCat, Laura Borràs, continua imputada, «evidentment que no» li podrien donar suport en una investidura. Ho ha expressat en una entrevista aquest dimarts al matí amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de RTVE, on ha remarcat que «les sospites de corrupció» s'haurien d'aclarir abans que algú volgués optar a presidir la Generalitat.

La CUP recorda que Laura Borràs està imputada pel Tribunal Suprem

«Suposo que això seria un impediment», ha continuat, referint-se a la causa de Borràs al Suprem per prevaricació i malversació. Amb tot, però, ha alertat del «perill que s'inventin causes» contra l'independentisme i és per això que creu que hauria estat «millor» si el tema s'hagués aclarit abans que Borràs s'hagués presentat a les eleccions.

La CUP proposa en el seu programa electoral «no permetre que processats o investigats per corrupció puguin presentar-se a les llistes electorals» i, si bé Sabater creu que aquesta norma «hauria d'estar vigent», ara hi ha «l'ombra d'una causa general» independentista. En aquest sentit, ha dit que s'ha d'anar amb compte que la pròpia proposta dels anticapitalistes «no es faci servir per perseguir més» als partidaris d'un estat propi.

Borràs, investigada per suposat fraccionament irregular de contractes

L'argúcia que s'investiga, comesa des de la presidència de la Institució de les Lletres Catalanes que Borràs va ostentar entre 2013 i 2018, consistia a 'trossejar' un mateix contracte en diversos de menors per, presumptament, saltar-se els procediments legals que caldria seguir si es fes una sola contractació per un import més gran a un sol adjudicatari.

Segons la investigació, set adjudicataris van rebre «diversos contractes menors per imports acumulats superiors al màxim permès per al contracte menor». D'entre aquests set casos, en un total de cinc hi ha una repetició en l'objecte dels contractes. Mitjançant aquest mecanisme, Lletres Catalanes, amb Borràs al capdavant, hauria contractat diversos proveïdors; un d'ells Isaías Herrero, que s'hauria intercanviat correus electrònics directament amb Borràs on l'actual candidata de JxCat li explicava com actuar perquè se li poguessin adjudicar aquests contractes menors.

Els cupaires demanen que la Generalitat es retiri d'unes 70 causes contra l'esquerra independentista

La CUP ha posat com a «línia vermella» per a escenaris post-electorals que la Generalitat es retiri com a acusació particular en una setantena de causes judicials contra l'esquerra independentista. En un acte polític amb diverses persones encausades per manifestacions, la cap de llista de la candiatura a Tarragona, Laia Estrada, també ha exigit que els Mossos deixin d'aplicar l'anomenada llei mordassa, que dissolguin les unitats Brimo i Arro i que s'aturin totes les actuacions policials «de caire racista».

El número 4 per Barcelona, Xavier Pellicer, també ha demanat que la policia catalana aturi la «impunitat de l'extrema dreta» i es dediquin a «preservar i no perseguir» el dret a la protesta.