La pandèmia del coronavirus ha trastocat sense cap mena de dubte l'economia del país. Moltes empreses s'han vist obligades a abaixar definitivament la persiana, d'altres a aplicar ERTO als treballadors i algunes sobreviuen com poden. Un dels sectors més afectats des del passat mes de març és el sector cultural, siguin teatres, cinemes o sales d'espectacles i concerts. Precisament, aquests últims locals es troben en una situació completament delicada.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Així ho indica el propietari d'un dels locals més emblemàtics de l'oci nocturn de Barcelona, la sala Razzmatazz. «Ens estem trobant en un moment financerament parlant molt delicat. La sala Razzmatazz i altres sales de Barcelona i Catalunya podrien desaparèixer», alerta Daniel Faidella, en declaracions a 'El Periódico'. Locals com el seu acumulen nou mesos tancats a causa de les restriccions del coronavirus i sense ingressar cap euro a caixa. Una situació completament insostenible.
?Alarma en la cultura: el covid pone en peligro la sala Razzmatazz (@RazzmatazzClubs) https://t.co/uMtcNftygwpic.twitter.com/1eGdDd7gZk
— El Periódico (@elperiodico) February 1, 2021
«Després d'estar nou mesos tancats, tenim lloguers, comptes bancaris, llum, aigua, subministraments en general... La sala Razzmatazz està perdent al voltant d'uns 150.000 euros mensuals. Això vol dir que ja hem sobrepassat el milió ara mateix», explica el propietari del local. Daniel Faidella recorda que a Razzmatazz hi treballen unes 150 persones «de les quals un 82% es troben en un 100% d'ERTO i la resta de treballadors entre un 30% i un 60%».
«Depèn de les responsabilitats. Encara que estiguem tancats i no facturem res hi ha certs departaments que han de continuar treballant», explica. En tot cas, defensa i reivindica que «les sales d'oci nocturn també són cultura» i lamenta la manca de suports que, segons ell, han rebut per part de l'administració. Per aquest motiu, adverteix que el risc de desaparició en aquesta mena de locals és molt real. «Som la cultura del país, que no es doni suport a una sala de concerts em sembla absolutament brutal. L'oci nocturn és cultura també, perquè el ball és cultura».
Finalment, el propietari de la sala Razzmatazz alerta que es troben en un «punt de risc absolut i total» i que sinó es fa res per ajudar al sector «ens quedarem sense música en aquest país, un fet que em sembla que és absolutament indispensable». Actualment, la sala segueix tancada a l'espera que es relaxin les restriccions per frenar la pandèmia de la Covid-19.
— RazzmatazzClubs (@RazzmatazzClubs) January 25, 2021
El Ministeri de Cultura atorga més de 4 milions d'euros en ajudes extraordinàries al sector a Catalunya
Pel que fa a les ajudes de les administracions, cal destacar per exemple que L'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), del Ministeri de Cultura, va atorgar més de 4 milions d'euros en ajudes extraordinàries al sector a Catalunya per fer front a la crisi de la covid-19 el passat mes de novembre.
En concret, 1.432.000 euros a la partida de dansa, lírica i música i 2.588.900 milions d'euros a la de teatre i circ. L'INAEM va reformular així les ajudes anuals que entrega al sector cultural i les va incrementar per donar suport al món de la creació després de la pandèmia.