Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret

Noves mesures del govern espanyol per frenar les noves variants de Covid

Hi ha preocupació amb les soques de Sud-àfrica i Brasil

El president Pedro Sánchez amb mascareta i un micròfon davant, mirant al costat dret
El govern espanyol està estudiant la possibilitat de limitar la mobilitat amb alguns països  | cedida

Actualment, No hi ha pràcticament ningú que dubti del gran perill que té el coronavirus és la detecció de noves variants en diversos països que s'han confirmat com més contagioses. I és per això que els diferents governs han anat prenent mesures per frenar la seva expansió en els respectius països.

El govern espanyol no ha estat menys i és per això que ara mateix manté suspesos els vols i connexions de viatges en vaixell amb el Regne Unit. Per aquesta no podria ser l'única mesura a prendre en els pròxims dies, segons la ministra d'Assumptes Exteriors, UE i Cooperació, Arancha González Laya.

En una entrevista a 'La Sexta', explicava que s'estaria estudiant la possibilitat de limitar la mobilitat amb alguns països amb l'objectiu d'«aïllar de la manera més quirúrgica les variants que vagin apareixent». En aquest sentit, assenyala que «ho hem fet amb el Regne Unit i s'hauran de prendre més mesures per evitar l'expansió d'altres variants que estan apareixent».

La preocupació de l'executiu estaria concentrada en aquells ceps sorgits a Brasil i Sud-àfrica, especialment després de les dades sorgides pel primer país. No dubtava en indicar que «en els pròxims dies prendrem totes les mesures necessàries per protegir-nos de casos que siguin importats a l'espai europeu». D'aquesta manera, deixa clar que aquestes mesures s'aplicarien per a viatgers procedents de fora de la UE.

Per això, encara que deia que es vol «evitar el contagi d'aquells ceps que viatgin més de pressa, que es transmeten més de pressa i que fan que aquesta pandèmia creixi de manera exponencial», ha d'haver-hi abans un «diàleg amb els països europeus i els països tercers». Malgrat això, afegia que ara mateix no està sobre la taula tancar les fronteres europees, si que es podria prendre la mesura de «restringir la mobilitat dins de l'espai europeu».

I en concret ha volgut valorar la situació amb els països més propers, Portugal i França, sobretot després que s'hagin limitat els moviments amb el primer. «Sabem que això no agrada als nostres ciutadans, sobretot als que viuen en zones frontereres, els entenem, però demanem que ens ajudin amb el seu comportament responsable i la seva paciència perquè tots junts puguem controlar l'expansió de la pandèmia», afirmava González Laya.

Demana respectar les restriccions de mobilitat

D'altra banda, la ministra ha fet un recordatori important, i és que ara mateix existeixen confinaments perimetrals i altres restriccions de mobilitat dins del territori nacional. Per aquest motiu, assegura en el fet que «aquest no és el moment de moure's sinó és estrictament necessari». Defensava a més, que és «important que totes les mesures es respectin perquè si tots contribuïm podrem doblegar la corba d'aquesta tercera onada». «Demano a tots els ciutadans i a totes les comunitats autònomes que seguim treballant de manera coordinada i responsable», ha indicat.

Tot i que deixava clar que tot dependrà de l'Agència Europea del Medicament, també ha volgut valorar si podria arribar a la UE, i per tant a Espanya, la vacuna russa Sputnik V. Segons la seva opinió, tot dependrà que compleixin tots «els requisits mèdics d'eficàcia i eficiència», sigui quin sigui el país d'origen del productor.

Això últim no hauria de ser un impediment per la seva aprovació en territori europeu. L'únic punt que s'ha de demanar a totes les vacunes és que «siguin eficaces per protegir el virus i que a través d'aquesta immunització puguem controlar l'escalada de contagis». I en plena polèmica amb les farmacèutiques, ha valorat que la majoria estan complint amb tot allò acordat amb la Comissió Europea. Això sí, creu que ha mancat «més transparència» per part d'AstraZeneca sobre les teòriques «dificultats» per cobrir les dosis firmades en un principi.