Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Eulàlia Reguant i Mireia Boya

La CUP es lliura de cap condemna pel procés independentista

El TSJC absolia aquest dilluns qui en va ser la presidenta del grup parlamentari en l'anterior legislatura, Mireia Boya

Eulàlia Reguant i Mireia Boya
La CUP es lliura de condemnes pel procés independentista després de l'absolució de Mireia Boya. | ACN

La CUP va exercir, durant la legislatura 2015-2017, de palanca acceleradora cap al procés rupturista que es va viure el mes d'octubre de 2017, gràcies al fet que els anticapitalistes tenien la clau, amb els seus 10 diputats, de la majoria independentista del Parlament de Catalunya. No hi ha cap mena de dubte que els cupaires van deixar la seva empremta a la legislatura: ja d'entrada, amb la destitució d'Artur Mas i la designació com a relleu de Carles Puigdemont; però també amb d'altres decisions com la de tombar els pressupostos de 2016 o la d'impulsar les lleis de desconnexió, votades en el famós i polèmic ple del 6 i 7 de setembre de 2017 al Parlament.

Pressió política sense conseqüències penals

Una pressió, però, que anys després no s'ha traduït en conseqüències penals per a la formació anticapitalista. És una constatació després que aquest dilluns, 19 d'octubre, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dictés sentència sobre Mireia Boya, decidint-ne l'absolució. Boya va ser la presidenta del grup parlamentari de la CUP en el mandat 2015-2017 i la sentència feta pública aquest dilluns l'exculpa del delicte de desobediència atès que no ocupava cap càrrec executiu i, per tant, no podia exercir-la i no va rebre cap avís del Tribunal Constitucional.

Es tracta, doncs, d'una conseqüència directa de l'estratègia de la CUP en els darrers anys: la de pressionar el Govern, aprofitant la clau de la majoria parlamentària, però sense cap intenció d'assumir càrrecs al Consell Executiu i, per tant, responsabilitats polítiques. Ara, quan els judicis pel procés ja s'han produït o es troben en fase resolutiva, es fa evident que les represàlies han recaigut sobre polítics de Junts per Catalunya i ERC, mentre que els cupaires queden alienats de cap sentència condemnatòria.

Anna Gabriel no s'enfrontava a cap pena de presó

En canvi, la CUP assenyala a la seva exdiputada Anna Gabriel com a represaliada des que la primavera de 2018 va traslladar-se a Suïssa enlloc de comparèixer davant la Justícia imputada per desobediència, com Mireia Boya. Com Boya, no s'enfrontava a cap pena de presó, però malgrat això va optar per abandonar el país, en la línia de visibilitzar que els cupaires també estaven assenyalats per la Justícia espanyola. Ara, Mireia Boya ha quedat absolta i Anna Gabriel continua a Ginebra, allunyada dels focus mediàtics i amb aparicions públiques molt limitades.