La CUP de Reus considera que el govern no s'ha pres prou seriosament la situació sanitària actual a la ciutat. En una roda de premsa feta aquest dilluns al matí —que ha començat donant ànims i desitjant la recuperació de Teresa Pallarès— han criticat que alguns regidors estiguin «desapareguts» en uns moments en els quals, segons alerten des de la formació, es viu una situació més crítica que durant la primavera.
El regidor Edgar Fernández ha declarat que «és evident que el govern no ha ofert en cap cas ni seguretat ni confiança a la ciutadania; tenim tota l'empatia del món perquè la situació és complexa i difícil, però també creiem que no s'està arribant als mínims exigibles».
És per això que reclamen la celebració d'un ple monogràfic sobre la Covid-19 i la seva gestió. L'objectiu, afirma, és analitzar la situació actual, però també com s'ha treballat els darrers mesos i com s'ha de fer a partir d'ara en àmbits com l'econòmic o el social.
A la llista de peticions, els cupaires també exigeixen cribratges massius a la ciutat. Consideren que, els que es van fer ara fa una setmana, no es van plantejar de manera adequada. El govern ja ha afirmat que, si cal tornar a fer una campanya de tests massius, demanarà a Salut que es duguin a terme al barri en qüestió, sense que els veïns s'hagin de desplaçar.
De la mateixa manera ho veu Fernández, que ha etzibat al departament de Salut que «si en tens 8.000, en fas 3.000 i ni tan sols 2.000 persones es van a fer els tests, vol dir que alguna cosa no has fet bé». De fet, ha criticat que s'escollissin tres barris concrets en lloc de fer-ho a tota la ciutat com s'ha fet en altres municipis.
La CUP reclama espais per a una oposició constructiva
«Reus es troba en una situació més crítica de la que s'ha trobat durant el confinament de la primavera; no pot ser que l'atenció i la feina política de l'Ajuntament sigui menor que la que hi havia durant la primavera», ha etzibat Fernández. Un extrem que, els darrers dies, des del govern local s'ha negat.
En diverses rodes de premsa sobre els cribratges massius i les noves mesures han volgut deixar clar que «en cap cas estem en la situació del mes d'abril passat». De fet s'ha insistit a mantenir que la ciutat no pateix una situació gaire diferent de la que pateix la resta de Catalunya.
La crítica de Fernández és, bàsicament, a la manca d'espais i de trobades les darreres setmanes. Arran del Pla de Reactivació Econòmica i Social es van crear fòrums de debat i participació dels àmbits econòmic i social, uns fòrums als quals els cupaires creuen que es podria treure més suc.
De fet, apunten també que l'oposició mateixa vol treballar conjuntament amb el govern «des d'una òptica constructiva, d'anàlisi i de posar-nos a disposició del bé de la ciutat». Exposa que «crec que tots els grups municipals i els espais polítics, econòmics i socials de la ciutat ho portem fent des del principi de curs, el govern no pot fer cap retret a ningú perquè ni tan sols estem pressionant en allò que no s'està fent bé».
Critiquen les vacances del govern de Reus
Des del punt de vista de la CUP, «és un dels moments més complicats de la ciutat en la història moderna i no creiem que el govern hagi d'estar de vacances en lloc d'aplicant i interpel·lant els agents polítics, socials i econòmics de la ciutat que s'estan oferint de manera insistent per treballar conjuntament amb la ciutat».
El regidor cupaire ha assenyalat tres àrees municipals concretes. Per una banda la de Salut, sota la batuta d'Òscar Subirats; «el senyor Subirats no hi és, no sabem on és ni el motiu pel qual no hi és, però no tenim la més mínima informació de què està treballant la regidoria de Salut de la ciutat de Reus».
Tampoc consideren que estigui treballant de manera correcta Daniel Recasens, regidor d'Ensenyament i Política Lingüística. «La setmana vinent comença el curs escolar i el senyor Recasens tampoc hi és, no sabem quina informació s'està donant a la comunitat educativa; sabem quina és la que s'ha donat als grups municipals, que és zero».
Per últim, Fernández també ha carregat contra Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social que, durant uns dies, va ser alcaldessa en funcions de Reus mentre Carles Pellicer feia vacances. «Per no ser-hi, la senyora Vilella, que només l'hem vist quan ha sigut alcaldessa accidental dient a les entrevistes 'com a alcaldessa'; doncs com a regidora de Serveis Socials no ha fet absolutament res».
«L'emergència social no fa vacances»
A finals de juliol Aigües de Reus va tallar una connexió d'aigua irregular que s'havia fet al carrer de Sant Magí, en un bloc on viuen dotze famílies en situació d'ocupació. Ja aleshores la situació va generar polèmica i crítiques pel fet que hi hagués menors, un dels quals, un nadó, persones grans i persones amb discapacitat que s'havien quedat sense subministrament d'aigua en ple estiu i en situació de pandèmia.
La CUP va reclamar que es convoqués un consell d'administració extraordinari a Reus Serveis Municipals per tractar el cas i revisar els protocols d'actuació. Segons critica Fernández, «si bé no es va realitzar aquell consell d'administració extraordinari, sí que se'n va realitzar un per la contractació de dos alts càrrecs directius per Serveis Funeraris i per Redessa, dos alts càrrecs directius que cobraran més que el mateix govern; això evidencia qui mana en aquesta ciutat i com es prenen les decisions».
«L'emergència social no fa vacances, esperem que el govern les hagi gaudit», ha etzibat el regidor cupaire. Ha afegit, encara que confia «que a partir d'avui o demà estiguin a l'altura de les circumstàncies, ofereixin un ple monogràfic i que almenys ens deixin treballar a l'oposició les propostes que hem presentat».