Durant els mesos d'hivern, la covid a Espanya no ha fet més que empitjorar, i les últimes setmanes semblen estar sent les més dures. Les comunitats ja han optat per endurir mesures per intentar frenar l'avanç del virus a tot el país, però tot i així, les dades segueixen disparades. Una de les coses que més preocupen de la situació és l'ocupació dels hospitals. Si els casos pugen, vol dir que hi ha més persones que caldrà reconduir i ingressar en centres mèdics. Això suposa una notable pujada del nombre de pacients dels hospitals, que, en conseqüència, podrien acabar col·lapsant.
És més, diversos dels centres d'algunes comunitats ja estan reprogramant operacions no urgents per l'alta ocupació amb la qual ja es troben. I és que es tracta d'un problema que no només afecta els pacients de covid, sinó a tota aquella persona que necessiti ser ingressat en un hospital. A més, les dades que s'han anat registrant en les últimes setmanes no fan pensar que la cosa hagi d'anar a millor. Si bé és cert que hi ha comunitats en què l'augment de casos ja s'està començant a estabilitzar, aquesta situació encara no es reflecteix en els hospitals.
Unes dades preocupants
A l'inrevés, les dades de les últimes dues setmanes són preocupants. Segons les últimes informacions que han sortit a la llum, en aquestes dues setmanes els ingressos per covid a Espanya han pujat en un 84%. Això vol dir que la xifra de pacients als hospitals pel virus ha crescut en una quantitat molt gran des de fa tot just dues setmanes. En total, en aquests moments, hi ha a Espanya 27.462 persones ingressades en hospitals pel coronavirus. De fet, segons les dades oficials, els pacients de covid ocuparien ja en els hospitals més d'un 20% del total de llits.
Una dada concreta que destaca bastant és que, només entre dijous i divendres d'aquesta setmana, han ingressat a tot el país un total de 3.713 persones per covid. Les dades semblen encara més preocupants quan ens fixem exclusivament en les Unitats de Cures Intensives: les UCI estan ocupades en gairebé un 40% de la seva totalitat per pacients amb el virus. Això vol dir que els hospitals únicament disposen del 60% restant dels llits per a pacients amb altres problemes greus. En total, a les UCI d'Espanya s'està atenent ara a gairebé 4.000 persones amb el virus, concretament 3.908. Hi ha comunitats en què les dades són pitjors, per exemple la Rioja i el País Valencià tenen ocupades més de la meitat dels seus llits UCI en ingressos per covid.
La situació tampoc no és millor pel que fa a les defuncions, ja que són moltes encara les persones que segueixen perdent la vida com a conseqüència del virus al nostre país. De fet, segons els últims informes, només en l'última setmana haurien mort a Espanya 1.411 persones per culpa de la covid. Així doncs, les dades són clares. La tercera onada de la pandèmia no està encara controlada. Només cal veure que en l'última setmana s'han diagnosticat a tot Espanya un total de gairebé 200.000 casos nous, concretament 193.139 contagis a tot el país. Aquesta dada és un 21,5% més elevada respecte el mateix divendres passat, cosa que vol dir que en una setmana el ritme de contagis ha crescut en més d'un 20%.
És precisament per tot això que les comunitats ja estan exigint al govern la possibilitat d'establir mesures més dures com un avançament del toc de queda, perquè es pogués començar a la tarda, o un confinament domiciliari. Per ara, cap de les dues ha estat aprovada per Sanitat.