Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar, en la pandèmia de coronavirus

Un nen de 10 anys supera la Covid després de dies a l'UCI a Espanya: «Heroi»

El menor va estar 11 dies ingressat a l'hospital, 6 d'ells a l'UCI, i fins i tot va necessitar un respirador

El coronavirus ha infectat ja 99,5 milions de persones a tot el món, o almenys 99.500.000 confirmats per una prova diagnòstica, i ha matat més de 2,1 milions de persones. Per tot allò que s'ha observat fins ara, el coronavirus SARS-CoV-2 tendeix a acarnissar-se més amb la gent gran i que tenen patologies prèvies, ja que el seu sistema immunològic està més feble i no aconsegueix contrarestar el virus. Però amb el temps hem pogut comprovar com moltes persones joves, inclosos els nens, també poden emmalaltir de forma greu per culpa del coronavirus, i en molts casos també s'ha hagut de lamentar les seves morts.

Aquest diumenge hem conegut el cas d'un nen de 10 anys, veí d'Alcázar de San Juan, a la província de Ciudad Real, que s'ha convertit en un «heroi» per als metges que el van atendre a l'hospital de la mateixa localitat després contagiar-se del virus. El nen va estar ingressat durant onze dies a l'hospital per la gravetat de la seva patologia, i sis d'aquests dies va estar ingressat a la Unitat de Cures Intensives (UCI), on fins i tot va necessitar un respirador per sobreviure. Jesús Ledesma va ser un dels infermers que el va atendre en aquest hospital i ha publicat en les seves xarxes socials un missatge que ha d'alegrar-nos, però que també busca conscienciar una part de la societat que encara creu que la covid-19 només afecta la gent més gran.

Ledesma explica que «amb tan sols 10 anyets has hagut de conèixer el que és passar-se 11 dies en una UCI, 6 d'ells connectat a un respirador», i assumeix que «el virus va anar a per tu», a causa de virulència amb què la malaltia el va afectar. L'infermer continua les seves paraules assegurant que el nen ha passat «nits llargues en què, tot i estar adormit, notaves que estàvem allà i buscaves una mà. Mai vas tirar la tovallola, has lluitat de manera incansable tot i ser conscient moltes vegades del que estava passant».

«Has estat un exemple en tot, per a tothom. A mi em queda la frase que has dit quan t'he preguntat què volies ser de gran: 'Encara no ho sé, però el que sigui, hi aniré amb totes les meves forces'. Amb aquesta actitud era molt difícil que això pogués amb tu. Emoció i alegria quan t'he vist sortir de la unitat amb la teva capa d'heroi. Tot l'equip et portarem al cor, el nostre petit heroi. Ho has aconseguit campió», eren les seves últimes paraules per felicitar el pacient per la seva recuperació.

Els adolescents, els que més contagien

Tot i que els nens i els adolescents, en general, són els grups de població que menys emmalalteixen de Covid-19 de forma greu, diversos estudis han intentat esbrinar quin paper juguen en la transmissió de virus al seu entorn. L'últim estudi, publicat a la revista 'The Lancet', ha arribat a la conclusió que els adolescents són el grup d'edat que més contagia les persones que els envolten.

L'estudi es va realitzar entre el desembre del 2019 i abril de l'any 2020, en els mesos de més afectació de la pandèmia a Wuhan, el seu lloc d'origen. Es van analitzar gairebé 30.000 casos de covid-19 i es va trobar que els nens i adolescents menors de 20 anys són els que presenten un 58% més de probabilitats de contagiar la gent gran, a diferència dels adults de 60 anys o més, que sembla ser que encomanen menys, però emmalalteixen més.