Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cribratge de la Covid-19 a la Seu d'Urgell el 20 d'agost del 2020

La dada dels hospitals espanyols que espanta: Fora de control

Sembla que Espanya no està fent del tot bé les coses i estaria a la cua d'Europa

Cribratge de la Covid-19 a la Seu d'Urgell el 20 d'agost del 2020
Sembla que Espanya no està fent del tot bé les coses i estaria a la cua d'Europa | CedidaAquestes últimes setmanes està sortint a la llum que la pandèmia de coronavirus no dona treva i continua estant molt present en les nostres vides. De fet, els experts continuen oferint indicadors per avaluar l'evolució d'aquesta epidèmia. Ara s'ha començat a parlar de la taxa de positivitat, que col·loca en aquests moments Espanya en molt mal lloc respecte als contagis.


En un document publicat el 12 de maig, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) apunta que una de les claus per considerar l'epidèmia sota control és que menys del 5% de totes les proves realitzades donin positiu en coronavirus. Espanya va superar aquest percentatge a principis d'agost i avui dia sobrepassa el 8%, segons els càlculs d'Our World in Data, un projecte de la Universitat d'Oxford.


Què significa realment aquest indicador? «La taxa de positivitat diu bàsicament la quantitat de tests que són positius de tots els que fem», ha explicat per al 'Huffpost' Javier Padilla, metge de família i autor d''Epidemiocracia' (Capità Swing). 


Hi ha una alta circulació del virus a Espanya

«Que un elevat nombre de tests sigui positiu, tenint en compte que es fan proves a tots els simptomàtics i es tracta de buscar els seus contactes, revela que hi ha una alta circulació del virus a la comunitat», ha afegit el doctor Padilla.


Ildefons Hernández, catedràtic de Salut Pública a la Universitat Miguel Hernández i portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), ha confirmat, també per al 'Huffpost', que «si la taxa és molt baixa, t'està dient que la situació està controlada perquè s'estan fent suficients tests perquè no s'escapi gairebé cap cas. En cas contrari, si la taxa és superior al 5%, com passa a Espanya, suggereix que s'estan deixant de detectar molts contagis».


Encara que la taxa de positivitat no és l'únic índex per avaluar el control de l'epidèmia en una zona, dona una idea que a Espanya no s'estan fent del tot bé les coses, i això deixa el país en un mal lloc respecte a Europa. 

Segons dades del Ministeri de Sanitat, des de l'inici de la pandèmia, Espanya ha realitzat més de 5,8 milions de proves PCR, de les quals 482.000 corresponen només a la setmana del 14 al 20 d'agost.  Tal com assenyala el catedràtic Hernández, la quantitat de proves que es realitzen és important, però convé aclarir que aquesta xifra hauria d'anar concorde a la grandària de cada brot o del conjunt del problema. El problema d'Espanya es tradueix en gairebé 10.000 nous contagis en l'últim dia.