Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

La dada sobre l'ús de les mascaretes a Espanya que pot ser un problema

El ministeri de Consum determina que, perquè sigui efectiva, cal canviar la mascareta cada 4 hores

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
El ministeri de Consum determina que cal canviar la mascareta cada 4 hores | Àngel Ullate

Gairebé el 80 per cent dels espanyols admet que no substitueix la mascareta després d'excedir el seu temps d'ús, segons una anàlisi de Tendències Cofares, enquesta sobre hàbits de protecció enfront de la COVID-19. La mascareta s'ha convertit en un element imprescindible del dia a dia com a mesura de seguretat enfront del coronavirus. Un dels aspectes a tenir en compte a l'hora d'utilitzar-la és el temps d'ús i cada quant és necessari substituir-la.

L'anàlisi Tendències Cofares revela que la majoria dels espanyols (82,5%) assegura ser conscient de les hores de recanvi, demostrant així un coneixement alt del seu ús. Es detecta una major consciència sobre aquest tema per part de les dones (87%) que dels homes (78%). Malgrat el coneixement teòric sobre el temps de reemplaçament de la mascareta, pràcticament el mateix percentatge (79,8%) reconeix tenir oblits, sent de nou els homes els qui més els experimenten.

En termes generals, el Ministeri de Consum determina que, per a garantir la seva eficàcia i per tant la protecció enfront de la COVID-19, les mascaretes han de reemplaçar-se cada quatre hores. Respecte a l'establiment on s'adquireixen les mascaretes, el 83,8% dels espanyols considera que la farmàcia és el lloc més segur i que més garanties ofereix.

El supermercat queda com a segona opció, amb un 9%, i les plataformes en línia com a tercera, amb un 7,2%. Pel que fa a l'àmbit laboral, es detecta un ús estricte de la mascareta durant tota la jornada. En concret, així ho fa un 71%, mentre que el 17% no l'usa en el seu lloc per complir-se les mesures de distanciament. Els espanyols s'han adaptat bé a la utilització de la mascareta. De fet, el 67% assegura no haver tingut cap problema o haver-se adaptat més de pressa del que esperava.

Més dones que homes consideren que la mascareta és incòmoda

En aquest punt, les dones (39,8%) reconeixen en major mesura que els homes (26,6%) que el seu ús els continua resultant incòmode i no s'adapten a portar-les. Per rang d'edat, són les generacions més joves les que s'han adaptat més de pressa a l'ús de la mascareta o no han tingut problemes per a això.

Així ho assegura el 74,2% dels enquestats de la Generació Z (18-25 anys), el 67,3% dels Millennials (26-35 anys), el 60,7% de la Generació X (36-55 anys) i el 65% dels Boomers (més de 55 anys). Aquesta anàlisi de Tendències Cofares ha avaluat també les preferències dels espanyols quant a la higiene de mans. El 75% dels enquestats prefereix utilitzar aigua i sabó abans que gel hidroalcohòlic. A més, no hi ha hagut grans canvis en la freqüència de presa de temperatura arran de la pandèmia.

A escala global, el 53% afirma no prendre's més la temperatura i de nou són els més joves els qui es mostren més sensibles sobre aquest tema. Són els enquestats de la Generació Z (61%) i els Millennials (59%) els que més han incrementat la freqüència de presa de temperatura, enfront del grup de la Generació X (40%) i els Boomers (26%).