Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona amb un termòmetre digital prenent la temperatura a una dona

Forta baixada de contagis a Catalunya el primer dia de la tornada a l'escola

El risc de rebrot també segueix a la baixa però augmenten els ingressos i es notifiquen 6 noves morts
Una persona amb un termòmetre digital prenent la temperatura a una dona
Forta baixada de contagis a Catalunya el primer dia de la tornada a l'escola | Europa Press

Catalunya ha sumat 376 nous casos de Covid-19 confirmats per PCR, elevant la xifra total als 122.854, segons l'últim balanç aquest diumenge del Departament de Salut. Són 475 positius menys que els reportats fa 24 hores, quan van ser 852, és a dir més del doble que avui.

Tot i això, la xifra de casos amb totes les proves realitzades és de 146.234, sumant 402 més en les últimes hores. Des de l'inici de la pandèmia han mort 13.159 persones per coronavirus a Catalunya, 6 més que en el darrer balanç.

Els ingressats als hospitals pugen en 55 persones i són ara 810 a tot el territori. D'aquests, 142 estan a l'UCI, sis més que fa 24 hores. El risc de rebrot baixa nou punts i és de 163,51, mentre que la velocitat de propagació baixa lleugerament de 0,99 a 0,97.

Dos dies de fortes baixades

Les dades d'aquest dilluns donen la raó a les paraules de Josep Maria Argimon sobre la tornada a l'escola, quan ha avançat que la situació a Catalunya s'havia estabilitzat en els últims dies. De fet, el passat dissabte es van notificar 1.303 casos nous; diumenge 852, una caiguda molt significativa; i aquest dilluns només 376, dades que donen esperances sobre contenir la situació.

Cal esperar, però, que els pròxims dies aquestes dades tornin a pujar a causa de l''efecte cap de setmana', ja que habitualment solen haver-hi retards en les notificacions, que acaben arribant entre dimarts i dimecres. 

La dada que més preocupa, ara per ara, és la de les hospitalitzacions, que segueix augmentant tot i la baixada de contagis, però tot apunta que les restriccions que s'han anat imposant a les zones més afectades de Catalunya pels brots han anat funcionant i han aconseguit frenar la transmissió comunitària.

Amb la tornada a l'escola, Argimon ja ha admès aquest dilluns que Salut espera que es produeixin contagis, tot i que els que sorgeixin aquesta primera setmana no s'hauran donat a l'escola, sinó en l'àmbit privat i social. No serà fins a finals de la setmana vinent quan es podrà comprovar si la tornada a l'escola torna a disparar els contagis o si les mesures de protecció que han adaptat els centres escolars són suficients per garantir la seguretat dels nens i nenes catalans.