Una professional sanitària vestida amb un equip de protecció contra el coronavirus

Espanya supera el milió i mig de casos amb nou rècord de morts

La tendència a la baixa dels nous casos fa que la incidència continuï descendint

Espanya ha superat aquest dimarts, 17 de novembre, el milió i mig de contagis confirmats de Covid-19 després de les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat en el seu informe diari de la incidència del coronavirus al nostre país.

Així, l'informe d'avui ha afegit 13.159 nous casos al total, que supera la xifra del milió i mig i se situa ja en 1.510.023 casos detectats a Espanya des del mes de març passat. Dels nous contagis, 5.897 corresponen a les últimes 24 hores. Cal destacar que els 13.000 casos d'avui responen a un considerable descens respecte als 21.000 de fa set dies.

Per regions, Catalunya torna a ser la comunitat autònoma que reporta més nous contagis (2.056), seguida d'Andalusia (1.941), la Comunitat Valenciana (1.850), Madrid (1.440) i Castella i Lleó (1.196). 

Quant als morts, les dades del Ministeri afegeixen altres 435 morts al total, la qual cosa torna a marcar un nou rècord de morts en un dia en aquesta segona ona. Així, el total de víctimes de la Covid-19 ascendeix fins als 41.688 morts en tota la pandèmia. De tots aquests decessos, 1.247 s'han produït en els últims set dies, amb especial incidència a Andalusia (202), Aragó (174) i Castella i Lleó (161).

La incidència acumulada en les últimes dues setmanes a Espanya continua baixant, mantenint la tendència dels últims dies, i se situa al voltant dels 465 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, i ja cap comunitat autònoma supera el llindar de 1.000 casos.

El govern celebra la «tendència clara» de descens de casos

Les dades de Covid-19 que s'han recollit a Espanya en els últims dies han estat celebrats aquest dimarts per la ministra d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero, durant una roda de premsa.

Montero ha reconegut que s'observa una «tendència clara» de baixada d'incidència acumulada, després que aquest dilluns se situés en 470 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes, mentre que el dilluns anterior, 9 de novembre, la IA se situava en 529 casos. 

Malgrat la millora de les dades, la ministra ha alertat que la xifra «continua sent molt elevada», ja que es considera que amb més de 250 casos la incidència ja és extrema i obliga a decretar mesures més dràstiques. Així i tot, admet que les dades «mostren que anem en la direcció correcta» i que la situació en el conjunt del país és molt desigual en els diferents territoris.

«Hem de continuar mantenint la guàrdia alta i aplicant les restriccions que estan formulant les administracions sanitàries», ha demanat Montero. A més, ha aplaudit les «bones notícies» que s'han rebut en els últims dies sobre diverses vacunes que han mostrat fins a un 95% d'eficàcia en els assajos clínics. Montero ha afegit que aquestes notícies són raons «per a l'esperança en el curt i mitjà termini» per a poder «guanyar aquesta batalla al virus».

La ministra ha aclarit que Espanya podrà accedir a les diferents vacunes que vagin sortint al mercat gràcies als mecanismes de compra conjunta que la Unió Europea ja ha posat en marxa mitjançant contractes milionaris amb els diferents laboratoris.

En aquest sentit, Europa ja ha aconseguit un acord amb Pfizer i BioNTech per a la compra de fins a 300 milions de dosis de vacuna, i actualment està treballant en les negociacions amb Moderna, que va anunciar que la seva vacuna té un 95% d'efectivitat, la més alta de les que s'han anunciat fins avui.