Pla detall d'una dona rebent la vacuna al Palau Firal de Manresa

L’últim balanç de dades Covid-19: descens generalitzat de morts, casos i indicadors

Les dades d’aquest dilluns fan palesa la millora de la situació epidemiològica a Catalunya | El nombre d’hospitalitzacions és l’únic que augmenta lleugerament en els darrers dies

Baixada generalitzada de les dades relatives a la Covid-19 en l’últim balanç publicat pel Departament de Salut, aquest mateix dilluns. Continua la davallada sostinguda en els indicadors —el risc de rebrot, la velocitat de propagació i la incidència acumulada els darrers catorze dies— i en els casos i defuncions en la darrera setmana. 

En les darreres vint-i-quatre hores s’han detectat 182 nous casos de Covid-19 confirmats i han mort quatre persones. Això eleva el total de casos en tota la pandèmia a 635.233 i les defuncions a 22.228, segons el darrer balanç de la conselleria. 

Disminueixen els casos detectats i les defuncions

Dades, aquestes últimes, positives, encara que cal relativitzar-les. Per una banda, és evident la baixada en els casos detectats els darrers dies. S’ha passat de 712 a 182 casos entre l’11 i el 14 de juny.

D’altra banda, les defuncions també han patit una evolució positiva. Entre els dies 11 i 14 han mort cinc, tres, dues i quatre morts. Així doncs, les dades han disminuït, encara que no permeten pecar d’optimisme. 

Si més no, en el darrer període registrat, entre el 4 i el 10 de juny, s’han comptat catorze defuncions. Són set menys que les vint-i-una del darrer període.

Creix el nombre de pacients hospitalitzats el cap de setmana

En paral·lel, els pacients ingressats a planta són 539, vint-i-quatre més. De fet, aquesta dada ha variat i ha estat l’única que ha augmentat els darrers dies: de 554 el dia 11 de juny, a 510 el 12, fins a l’augment sobtat dels dos últims dies. 

Tot i això, la comparació entre els dos darrers intervals és, un cop més, positiva. Si entre el 28 de maig i el 3 de juny hi havia 654 persones hospitalitzades, la darrera setmana, fins al 10 de juny, n’eren 555. 

Pel que fa als pacients crítics, la tendència també és positiva. Actualment n’hi ha 180, tretze menys que el dia 10 de juny.

Comparativa dels indicadors: davallada sostinguda en els darrers dies

Amb tot, les dades que evidencien més fidelment l’esmentada davallada sostinguda —i no pas completada, sinó progressiva— són els indicadors. Tots han anat disminuint gradualment. Excepte de la velocitat de propagació, que ha seguit un ascens discret i que ha acabat estancat, de moment.

La mateixa velocitat de propagació, l’Rt, ha crescut del 0,91 del divendres 11 de juny a 0,94, registrat ja el diumenge. Aquest és un valor que ha anat a la baixa en el darrer interval, ja que fa una setmana era d’1,00. És, però, el valor més inestable de tots.

El risc de rebrot, d’altra banda, sí que registra una baixada de dos punts cada dia des del dia 11 de juny —de 90 punts a 84. En l’interval del 28 de maig al 3 de juny, era de 102 punts.

La incidència acumulada a catorze dies mostra una evolució semblant, i s’allunya cada cop més dels 100 punts. De fet, en l’interval a cavall entre maig i juny, assolia els 102,23 punts. El dia 11 se situava als 99,83, i fins al dia 14, en què és de 90,18, ha disminuït progressivament. 

Pel que fa als casos confirmats per PCR o tests d'antígens, en el període del 4 al 10 de juny n'hi ha hagut 3.254. Una xifra inferior que la de l'interval anterior, quan se'n van declarar 3.732. Això situa la taxa de confirmats en 42 casos per cada 100.000 habitants, per sota del període anterior, que era de 48,17.