El balanç d'aquest dijous, 16 de juliol, notifica 1.293 nous contagis per coronavirus a Catalunya i 4 nous morts. La pujada de contagis és molt notable: s'han comunicat 360 positius més que en el dia d'ahir. Caldrà estar, doncs, molt atents a l'evolució de la pandèmia i a les mesures que es puguin prendre a tot el país en els propers dies.
Salut preveu dedicar almenys 500 'gestors covid' per buscar contactes de casos sospitosos des dels CAP
Per la seva banda, el Departament de Salut preveu dedicar almenys 500 'gestors covid' per buscar contactes dels casos sospitosos del coronavirus. Aquests professionals, de perfil administratiu i d'atenció ciutadana, estaran presents als mateixos CAP i s'entrevistaran amb els casos sospitosos just després que aquests s'hagin visitat amb el metge de capçalera, abans de tenir el resultat de la PCR. Immediatament recollirà una llista amb possibles contactes, que s'inclouran en una base de dades i ja seran avisats. Aquestes 500 persones se sumen a les 180 que ja formen la xarxa de vigilància, i que es dediquen a buscar la connexió i l'origen dels brots, i a les 120 que fan trucades de seguiment de contactes, els anomenats 'scouts'.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut remarcar que aquesta planificació és «escalable» segons la intensitat de la pandèmia en cada zona. Així, per exemple, els tècnics del 'call center', uns 120 actualment, fan unes 1.700 trucades diàries i han gestionat uns 13.000 contactes, però es podrien ampliar fins a 900 treballadors, anomenats 'scouts', en cas de necessitat i arribar a seguir uns 1.500 casos nous cada dia. La seva funció serà trucar el primer dia, al cap d'una setmana i al cap de dues setmanes, als contactes sospitosos i als casos confirmats.
En canvi, els 'gestors covid', que sortiran dels propis equips d'atenció primària o seran contractats fora, seran els encarregats de recopilar de primera mà les dades dels possibles contactes dels casos sospitosos. L'objectiu és reduir al màxim el temps entre la detecció del possible cas i l'aïllament dels possibles contactes i també descarregar de feina de seguiment al personal sanitari. Salut també demanarà ajuda als ajuntaments per fer seguiment dels possibles casos en aquells barris més afectats o si hi ha contactes difícils de trobar o que tenen dificultats idiomàtiques o informàtiques. A banda, els 80 rastrejadors inicials del Servei de Vigilància Epidemiològica s'han reforçat amb 50 professionals traslladats d'altres serveis i es preveuen fins a 115 incorporacions més, el 75% de les quals ja ho han fet.