Surt a la llum el perquè d'un dels brots més grans i descontrolats a Espanya

Actualment hi ha cinc brots actius a la regió de Múrcia

Professionals desinfectant el transport públic
Actualment hi ha diversos brots actius a la Regió de Múrcia | Catalunya Diari

El brot de persones contagiades causa d'un vol de Bolívia amb tres passatgers que resideixen a la Regió de Múrcia deixa de créixer des de fa un mes, amb una dona morta l'1 de juliol a Moratalla i 67 casos actius. La raó principal seria les quarantenes «inadequades» d'algunes de les persones que no es van tancar a casa tal com el metge els havia ordenat. 

A més d'aquest brot, hi ha altres quatre entre els quals no es troba el municipi de Molina de Segura, tot i ser el tercer de la Regió en nombre de contagis (6), perquè no hi ha un mínim de 3 persones relacionades i es tracta de casos aïllats. Els quatre brots es registren en els municipis de Múrcia i de Cartagena i són tots familiars, excepte un d'una pastera arribada el cap de setmana i que afecta 3 immigrants algerians.

Multes per incomplir la normativa

El conseller de Salut, Manuel Villegas, ha donat a conèixer tota la informació relativa a la lluita contra la pandèmia a la Regió de Múrcia després de la reunió de Consell de Govern en el qual, entre altres mesures, es van aprovar les sancions amb què es multaran a les persones o empreses que incompleixin la normativa vigent de lluita i control contra la Covid -19.

Les sancions varien i podrien ser lleus,- entre 100 i 3.000 euros-, a greus, -de 3.001 fins a 60.000- i molt greus, de fins a 600.000 euros. «No ens podem quedar impassibles davant aquesta situació», va explicar el conseller després de detallar l'estat dels brots i especialment el procedent de Bolívia, que és el que més preocupa a l'administració autonòmica.

Preguntat pel que fa a la transmissió comunitària del virus, ha remarcat que són pocs els casos sense vincle epidemiològic, com els casos familiars que no estan relacionats, per exemple, amb el principal brot bolivià. Tot i això, admet que estan «molt circumscrits» i els seus contactes estrets ja s'han analitzat amb detall per tancar el cercle de transmissió, de manera que aquesta «és poqueta i està controlada», si bé va reconèixer que tenen la malaltia sense que se sàpiga com s'han contagiat.

Pel que fa a les sancions, van des dels cent euros per no portar la mascareta o portar-la inadequadament fins als sis-cents mil per als casos més greus: grans aglomeracions o gent sense respectar aforaments ni les normes imposades de salut pública.

Justificar mesures per evitar problemes judicials

Segons Villegas, el ministre de Sanitat els va recomanar a les autonomies que a l'hora d'adoptar mesures de confinament perimetral, ho justifiquin bé per evitar problemes judicials. Així, afirma que no és el mateix confinar una ciutat que un edifici i s'ha de fer de manera proporcional. A més, s'hauria de realitzar només a l'edifici on estan en aïllament les persones contagiades, en lloc d'adoptar la decisió en tota la població de l'entorn d'aquest edifici.

A més de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i de les policies locals, podran ser els inspectors de Salut els que entrin a un local o restaurant per observar com s'estan duent a terme les mesures de control. Per la seva banda, els metges de família seguiran sent els que diàriament truquin per conèixer l'estat de les persones en quarantena o aïllament, per saber si hi ha hagut alguna complicació i, en el cas que ningú agafi el telèfon, els que cridaran a la Delegació de Govern o Policia Local per a la detenció d'aquesta persona.

«És l'hora que la gent sigui responsable de la situació i de la gravetat que és el tema», va afegir. Villegas va explicar que no es tractarà de sancionar per sancionar, sinó que per l'actitud irresponsable d'una o diverses persones es posa en risc la salut de tots els altres.

L'incompliment d'informació d'aforaments i distància social i ús de mascaretes en locals públics, així com l'incompliment de les mesures d'higiene quan a.fecti a menys de 15 persones, es consideraran sancions lleus. També ho serà l'incompliment de la mesura cautelar de quarantena en persones que no hagin donat positiu en Covid, però siguin contactes estrets d'un malalt confirmat.

Sancions greus o molt greus

Les sancions greus seran l'incompliment de les mesures d'higiene en un establiment o activitat en espais o locals públics o privats, no respectar l'aforament màxim permès i organitzar reunions, festes o qualsevol altre tipus en el qual es produeixin aglomeracions que impedeixin o dificultin l'adopció de les mesures sanitàries de prevenció, així com incomplir l'aïllament o confinament per persones que hagin donat positiu.

Les sancions molt greus seran conductes que incompleixin les mesures generals i que pugui suposar un risc de contagi a més de cent persones, així com la comercialització amb interès lucratiu de reunions o festes en les quals es produeixin aglomeracions que impedeixin o dificultin l'adopció de les mesures sanitàries. D'igual manera, també seran multes molt greus la celebració d'activitats que hagin estat suspeses per les autoritats, així com l'incompliment reiterat del deure d'aïllament domiciliari a persones que hagin donat positiu.


Comentaris

envia el comentari