Un ciutadà se sotmet a una prova PCR al Centre Cívic Cal Balsach de Sabadell

Es dispara la velocitat de transmissió del virus a Catalunya

Es declaren 2.347 nous casos i 33 morts, amb 1.520 ingressats als hospitals (-27), 329 dels quals a l'UCI (-15)

La velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya, l'Rt, segueix a l'alça i ha passat a 1,51, una dècima més en comparació amb ahir divendres (1,41). El risc de rebrot també creix i ja és de 336, 34 punts més, mentre que la incidència a 14 dies s'eleva de 229,06 a 239,19, segons les últimes dades del Departament de Salut. S'han declarat 2.347 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), cosa que eleva la xifra total a 337.627 des de l'inici de la pandèmia. El 4,86% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. S'ha informat de 33 noves morts i el total és de 16.577. Hi ha 1.520 pacients ingressats als hospitals amb covid-19, 27 menys que en l'anterior balanç, i 329 persones a l'UCI, 15 menys que fa 24 hores.

Els Mossos dedicaran més agents a controlar les restriccions als locals a partir d'aquest divendres

En un altre ordre de coses, el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Sàmper, ha explicat aquest divendres que els Mossos d'Esquadra dedicaran més agents a controlar que es compleixen les restriccions pel coronavirus als establiments i a la restauració: «A partir d'avui es veuran més agents», ha assegurat. En unes declaracions als mitjans després de la reunió del comitè de crisi del departament d'Interior per la covid-19, ha detallat que les patrulles que es dedicaven a aquests controls a temps parcial i les combinaven amb altres tasques policials, a partir d'ara es dedicaran «únicament a aquesta tasca durant tot el dia, amb tot un torn de patrulles que només es dedicaran a això».

Ha advertit que els agents sancionaran més després d'una fase amb «intervencions pedagògiques», en la qual ha assegurat que les sancions no pretenien una finalitat recaptatòria sinó dissuasòria. «Hem vist que l'efecte dissuasori no ha estat el que pensàvem que seria» als establiments, i ha assenyalat que s'han detectat incompliments de les restriccions en la restauració.

La reunió del comitè de crisi d'Interior per la covid-19 ha pres aquesta decisió després que aquest divendres al matí el Govern hagi anunciat les mesures de contenció del coronavirus fins l'11 de gener, a més d'un pla que ha encarregat a Interior per garantir el compliment de les restriccions als locals oberts al públic.