Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V

El risc de rebrot i la velocitat de contagi segueixen augmentant a Catalunya

Salut ha informat de 1.413 nous positius a Catalunya

Una investigadora treballant al laboratori de la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V
La velocitat de contagi i el risc de rebrot augmenten a Catalunya. | FIDR

El risc de rebrot a Catalunya augmenta aquest dilluns, 5 d'octubre, fins a 14 punts: passa de 182,72 a 197,53. D'altra banda, també es registra un augment en la velocitat de contagi fins a l'1,06, superant el llindar d'1 —diumenge se situava en 0,99. Pel que fa a positius, se'n sumen 1.413 de nous; mentre que s'informa de 14 noves morts en les darreres 24 hores.

El total de positius confirmats per PCR des de l'inici de la pandèmia és de 147.207 i s'eleva a 172.887 amb totes les proves (1.413 més que en el balanç d'aquest diumenge). Actualment hi ha 823 persones ingressades, 39 més que en el darrer balanç, de les quals 164 estan a l'UCI, dues més que ahir.

Argimon veu «absolutament inoportuna» la vaga a la primària

El secretari de Salut Pública i gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, veu la vaga a l'atenció primària convocada pel sindicat Metges de Catalunya per la setmana que ve «absolutament inoportuna» per la situació de pandèmia.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Argimon ha admès que l'atenció primària necessita una «transformació», però ha rebutjat parlar de «maltractament», com sosté el sindicat, i si bé ha assegurat que estan oberts al diàleg al voltant d'una mesa sectorial, no s'ha mostrat disposat a negociar davant d'una amenaça de vaga.

Argimon ha reconegut que, en el desconfinament -encara no havia estat nomenat secretari de Salut Publica-, no hi havia «un sistema de rastreig suficient i potent, engreixat».

Una altra capital espanyola avisa: «Estem a punt del confinament»

Tot i que la situació és ben diferent de la del mes de març i l'abril, quan només es detectaven els casos més greus de la malaltia un cop els malalts arribaven a l'hospital, algunes zones d'Espanya comencen a tenir una afectació massa gran una altra vegada que també s'està traslladant als seus sistemes de salut. Els governs autonòmics —i també el govern central— ja estan prenent mesures cada cop més restrictives per mirar de pal·liar la situació.

Aquest últim és el cas d'Ourense, una de les quatre capitals gallegues i una de les zones amb més incidència a tota la comunitat. El seu alcalde, Gonzalo Pérez, ha alertat que la ciutat està «a la vora del precipici» i que el confinament obligatori que imposa el Ministeri de Sanitat és cada vegada més a prop.