Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Parlament de Catalunya

L'independentisme no arribaria al 50% de vots que demana JxCat segons l'última enquesta

Els números tornen a donar la victòria a ERC amb un frec a frec irreal amb JxCat, ja que encara no es pregunta per separat pel PDeCAT

Parlament de Catalunya
Una imatge d'arxiu del Parlament de Catalunya. | Catalunya Diari

Després de la inhabilitació de Quim Torra, Catalunya va iniciar la setmana passada el seu particular compte enrere cap a les eleccions autonòmiques. Aquest dilluns, 'La Razón' publicava la primera enquesta electoral per als comicis, feta per l'empresa demoscòpica NC Report, que dibuixa un arc parlamentari català amb diverses variacions. Amb tot, però, destaca una mala notícia per a l'independentisme: Junts per Catalunya, en boca de noms com els mateixos Carles Puigdemont i Quim Torra, han insistit al llarg dels darrers dies en la idea de superar el 50% dels vots. L'enquesta, però, els deixa a les portes d'aquesta xifra.

Si a les eleccions de 2017 l'independentisme va endur-se el 47,5% dels sufragis, ara pujaria, però de forma molt minsa: els partits independentistes sumen un 47,7%, amb un augment, per tant, de dues dècimes, que significaria un fracàs en l'apel·lació de JxCat de superar el 50% i d'enfocar els comicis com unes eleccions plebiscitàries que, sota aquesta òptica, serien una derrota per a l'independentisme.

Un frec a frec irreal entre ERC i JxCat: no comptabilitzen el PDeCAT per separat

Més enllà de la mala notícia per a l'independentisme, el cert és que l'enquesta no difereix gaire de les publicades anteriorment: ERC guanyaria les eleccions amb 35 diputats i un 23,2% dels vots, però ho faria seguida de molt de prop per JxCat, amb 31 escons i el 20% dels sufragis. Enquesta en mà, doncs, es tracta d'un frec a frec, però la realitat pot frenar les opcions del partit de Carles Puigdemont. En l'estudi, encara es considera que JxCat i el PDeCAT concorren plegats als comicis, una opció ja descartada i que s'oficialitzarà en els propers dies, de manera que Junts pot patir un desgast dels suports que impliqui una caiguda més dura, cosa que li posaria molt difícil competir amb ERC. A més, l'arc parlamentari comptaria amb una força més, els de David Bonvehí —caldrà veure en futures enquestes amb quina forquilla de diputats.

Per darrere, el PSC experimentaria un notable augment, passant dels 17 diputats actuals als 25, amb el 17,8% dels vots. La quarta força parlamentària seria C's, que cauria de manera estrepitosa: dels 36 diputats actuals en perdria 20 i es quedaria amb 16, amb poc menys del 12% dels suports. El PP li podria trepitjar els talons: l'enquesta li dona 10 escons (7,6%). Per darrere, quedarien els Comuns amb 9 diputats i la CUP, que creixeria fins als 6. L'estudi també confirma la tendència dels darrers mesos i dona entrada al Parlament a Vox, amb el 5% dels vots i 3 diputats.