El nombre de grups escolars confinats per un positiu de covid-19 és de 1.396, 79 menys que aquest dijous. Segons les dades del Departament d'Educació, representen l'1,94% del total. Hi ha 33.442 persones confinades, 1.629 menys que en el balanç anterior. D'aquestes, 31.877 són alumnes, 1.516 docents i personal d'administració i serveis i 49 personal extern.
3.137 positius confirmats en els darrers deu dies
En els darrers deu dies s'han confirmat 3.137 positius, 2.871 entre alumnat, 255 entre docents i personal d'administració i 11 entre personal extern. Els positius acumulats declarats són 28.295, 358 més que en el balanç anterior. Actualment hi ha 3 centres completament tancats a Catalunya, els mateixos que divendres.
Es tracta de l'Escola del Montgoi-ZER Poblet de Vilaverd (Conca de Barberà), l'Escola Bressol Municipal de Llívia a Lleida (Segrià) i l'Escola Salàs de Pallars-SER Pallars Jussà de Salàs de Pallars (Pallars Jussà).
?[VÍDEO]#Traçacovid és l'aplicació on els centres educatius actualitzen diàriament l'afectació de la #Covid19
— Educació (@educaciocat) November 20, 2020
? Perquè volem que l'escola continuï oberta i sigui un espai segur #EscolesObertes#EscolesSegures
? https://t.co/q0mOc2lYSRpic.twitter.com/J5g65yso69
Salut anuncia una estratègia de cribratge massiu amb PCR d'automostra a les farmàcies
El Departament de Salut ha anunciat aquest divendres una estratègia de cribratge massiu amb PCR d'automostra a les farmàcies i amb la incorporació de 500 rastrejadors més — arribant als 3.000 —. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la intenció és «anar a buscar el virus» amb cribratges comunitaris, intensius, en zones d'alta incidència però també en llocs estratègics amb unitats mòbils i temporals.
A les farmàcies, es podran recollir kits per agafar-se una mostra per a una PCR, en un sistema que s'inspira en el cribratge de càncer de còlon i per tant amb prèvia invitació. D'altra banda, també hi haurà cribratges a col·lectius vulnerables, com ara a les residències, i en entorns específics, com el laboral o en clubs esportius.
El Departament de Salut ha anunciat una estratègia amb diversos tipus de cribratges entre la població general i entre col·lectius específics de cara a les pròximes setmanes. «Ara que la corba del virus està baixant, és el moment de tornar a sortir a buscar el virus», ha afirmat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en la presentació de l'estratègia del departament per acompanyar el pla de reobertura de la segona onada de la covid-19, que començarà el dilluns vinent.
Una de les principals novetats serà el cribratge amb la participació de les farmàcies, que començarà d'aquí a un mes aproximadament. Es dirigirà a totes les persones majors de 18 anys, tot i que es començarà amb els majors de 50 anys. Aquest cribratge replica el mecanisme que ja es fa servir en el programa de detecció precoç del càncer de còlon, que consisteix a recollir i retornar un potet a la farmàcia després d'haver rebut una invitació a participar-hi.
En aquest cas, cada persona recollirà un kit per a l'automostra, que serà de frotis nasal; és a dir, el que haurà de fer és introduir-se el bastonet a dins del nas uns 2 centímetres i fer-lo girar. El doctor Argimon ha subratllat que, a diferència de la mostra nasofaríngia, aquest no és un procediment invasiu i cadascú se'l pot fer. «És molt més invasiu furgar-se el nas», fins i tot ha dit per deixar-ho clar. Després, es portarà la mostra a la farmàcia, que l'enviarà al laboratori perquè l'analitzi. S'informarà la persona del resultat, que quedarà registrat al sistema i que també es podrà consultar a 'La meva Salut'.