Covid-19 a Espanya: Tornen a baixar els contagis i es desploma la incidència

Espanya comença la setmana sense estat d'alarma a l'espera de veure com afecta a la pandèmia

Aquest dilluns ha estat el primer dia laborable sense estat d'alarma a Espanya. Com és sabut, ja està permès viatjar novament per tot l'estat sense justificació i, menys quatre comunitats -Canàries i Navarra estan pendents d'una decisió judicial definitiva-, ara mateix no hi ha toc de queda. Amb aquesta situació, la pandèmia sembla que segueix afluixant a Espanya a l'espera que imatges com les vistes la nit de dissabte puguin tenir o no conseqüències.

L'informe d'aquest dilluns recull 13.984 contagis nous al llarg d'aquest passat cap de setmana. Això suposa un lleuger descens respecte als 16.353 del passat cap de setmana. El número de persones que han donat positiu a Espanya des de l'inici de la pandèmia, sigui a través d'una prova PCR o un test d'antígens, ascendeix a 3.581.392. D'aquests, 1.349 positius s'han confirmat en les últimes 24 hores.

La incidència acumulada segueix baixant a poc a poc i es va acostant a les xifres desitjades pel govern espanyol i els experts. Aquest dilluns, aquesta dada s'ha situat en els 188,97 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies, uns 10 punts menys que divendres, quan estava a 198,6. Tot i això, encara segueix havent-hi algunes comunitats per sobre i en risc extrem.

Segueixen amb la incidència especialment alta Madrid (302,67), Navarra (269,51) i el País Basc (401,26). Les comunitats amb millors dades segueixen sent el País Valencià (35,61), Balears (58,38) i Múrcia (67,43), tot i que n'hi ha d'altres que també estan per sota de 100.

La tendència a la baixa en les defuncions sembla confirmar-se

Pel que fa al nombre de morts causades per la Covid-19 a Espanya aquests dos últims dies, segueix detectant-se l'efecte que estan tenint les vacunes amb una important reducció de les morts diàries respecte a altres caps de setmana. En l'últim cap de setmana, s'han confirmat 103 morts relacionades amb el coronavirus.

Segons les dades consolidades pel Ministeri de Sanitat fins a les 14.00 hores d'aquest 10 de maig, a Espanya han perdut la vida oficialment 78.895 persones després d'haver-se contagiat de coronavirus i haver estat confirmat el seu positiu amb una PCR o un test d'antígens. Dins d'aquesta xifra també es recullen els morts en la primera onada a qui no se'ls va poder fer un test, però que presentaven un diagnòstic clínic compatible.

La situació actual als hospitals

Els ingressos per Covid a Espanya sembla que segueixen disminuint setmana rere setmana. Aquest dilluns hi havia 8.531 persones hospitalitzades per coronavirus, que ocupen un 6,81% dels llits disponibles en centres públics i privats. Divendres hi havia 8.605 persones ingressades i el 6,85% de llits ocupats.

D'altra banda, les Unitats de Cures Intensives (UCI) dels centres d'Espanya tenen ocupades, de mitjana, el 21,43% de les seves places per pacients Covid-19, sent un total de 2.134 malalts greus els que es troben a les UCI espanyoles. Segueixen tenint-les molt plenes Madrid i el País Basc amb un 41 i 36% d'ocupació, respectivament. Suposa una baixada després dels 2.183 ingressats i el 21,85% de llits UCI ocupats que hi havia divendres. En les últimes hores, hi ha hagut 348 altes i 612 ingressos de pacients Covid.


Comentaris

envia el comentari