Imatge d'un xàfec primaveral amb un arc de Sant Martí

Temps boig amb estones de sol, tempestes i ventades segons el lloc: Previsió a Catalunya el dimarts 11 de maig

Descarregaran forts xàfecs en alguns sectors localment acompanyats de tempesta, pedra o calamarsa. Temperatures a la baixa i intensos cops de vent

Un dia més es mantindrà l’ambient canviant i típic de la primavera i de cara a aquest dimarts, 11 de maig, esperem ja de bon matí alguns ruixats al Pirineu i Prepirineu amb una cota de neu rondant els 1.500 metres tan sols. A la tarda, encara hi haurà més rebombori, ja que descarregaran xàfecs i tempestes localment intenses acompanyades de pedra o calamarsa a zones de muntanya, així com també a les comarques entre Barcelona i Girona. A la resta, amb el pas de les hores, hi haurà més estones de sol, especialment, com més al sud i a l’oest  ens trobem.

A més a més, hi haurem d’afegir un altre factor, l’efecte del vent, que  bufarà amb alguns cops forts en sectors de les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona, punts de Ponent, l’interior i a l’Empordà. En aquest sentit, alerta perquè algunes ràfegues podran superar els 80 i 90 km/h, raó per la qual serà convenient enretirar qualsevol objecte que pugui caure de balcons i terrasses.

En conjunt amb temperatures que, malgrat que patiran algunes pujades i baixades, es mouran per sota de la mitjana per l’època de l’any. D'aquesta manera, l’ambient al llarg d’aquestes properes jornades continuarà sent poc càlid i, fins i tot, una mica més fresc de l’habitual. Així doncs, si us estàveu plantejant fer el canvi d’armari o almenys ordenar-lo, serà convenient deixar a mà algunes peces més gruixudes.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Una mica de tot: estones de sol, xàfecs, tempestes i ventades

Pel que fa a l’estat del cel d’aquest dimarts, no farem net i encara hi haurem de sumar alguns ingredients més típics de la primavera. De matinada, és probable algun ruixat passatger, però localment fort, des de la costa del Garraf fins al Baix Empordà, passant per les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona. Serà doncs de bon matí quan s’espera precipitació més continuada al Pirineu, sobretot a la cara nord, amb una cota de neu entre els 1.400 i 1.600 metres. A la resta, començarem el dia mig ennuvolat, amb algunes boirines a l’interior, però a mesura que avanci el dia s’obriran clarianes i tindrem més estones de sol  com més a l’oest i al sud ens trobem.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 11 de maig del 2021
Mapa de previsió per dimarts al matí | Catalunya Méteo

A la tarda, es reactivaran els xàfecs  del Pirineu i Prepirineu oriental i de les comarques entre Barcelona i Girona. Seran localment intensosacompanyats de tempesta, pedra o calamarsa, especialment al Ripollès, Garrotxa, Gironès, pla de l’Estany, Maresme, la Selva i al Baix Empordà. No es descarta que acabin arribant alguns de dispersos en algunes comarques properes a l'àrea de Barcelona.

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 11 de maig del 2021
Mapa de previsió per dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha activat alertes per intensitat de precipitació:

Mapa d'alerta per xàfecs forts a Catalunya l'11 de maig del 2021
Mapa d'alerta per xàfecs forts a Catalunya per aquest dimarts | Meteocat

També es deixarà sentir el vent de component oest a molts sectors del territori. En especial, hi haurà ràfegues de forta intensitat superiors als 80 i 90 km/h en àrees entre les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, també a les comarques de Lleida, així com també en punts de l’altiplà central i a l’interior. Bufarà amb força la tramuntana a l’Empordà i es deixarà sentir el vent de manera més moderada en punts propers a la ciutat de Barcelona i el Maresme. Serà recomanable enretirar qualsevol objecte que pugui caure de balcons i terrasses i, potser no serà el millor dia per anar amb bicicleta o patinet.

Descens de les TºC, però amb alguna excepció

Si ens fixem en els termòmetres, recularan tant de dia com de nit. Pel que fa a les mínimes, seran lleugerament més baixes arreu del territori, però especialment baixaran entre 2 i 4 graus en sectors del litoral nord i sud de la Costa Brava, així com en trams del Pirineu. Reapareixeran algunes lleus glaçades en sectors de muntanya.

Així mateix, les màximes també quedaran més frenades amb un ambient al migdia una mica més fresc. De fet, on menys es notarà aquesta davallada i fins i tot podran guanyar un parell de graus a l’hora de dinar serà entre la costa de Tarragona i l’extrem sud de les Terres de l’Ebre pel vent reescalfat. És per això que moltes màximes es mouran entre els 16 ºC i 22 ºC, i més baixes al Pirineu rondant els 10 ºC.

El temps no fa net i es manté insegur

Aquests propers dies,  la calma no acabarà d’arribar  i molt menys s’instal·larà a casa nostra com ho va fer dies enrere, per arribar a aquest punt encara haurem d’esperar. És per això que, de cara a dimecres i les següents jornades, l’ambient primaveral i inestable serà el clar protagonista i es complirà al 100 % el refrany, “Pel maig cada dia un raig”. Així que si no volem patir, serà millor deixar el paraigua dins la bossa al llarg de tota aquesta setmana.

Tot plegat amb temperatures, que tot i que aniran pujant i baixant, es mantindran per sota de la mitjana per l’època de l’any. D’aquesta manera, l’ambient serà un pèl més fresc de l’habitual, i si estàveu pensant en fer el canvi d’armari o, si més no, posar-hi ordre, deixeu a primera vista la màniga llarga i alguna peça d’abric.