Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'uns joves practicant 'botellón'

20 intoxicacions greus per alcohol i drogues a l'Hospital del Mar després dels 'botellons' de dissabte

Ho ha detallat el cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses del centre, Robert Güerri

L'estat d'alarma, i en conseqüència el toc de queda nocturn, va deixar de ser una realitat a Espanya la matinada de dissabte a diumenge. Després de molts mesos de restriccions per frenar l'avenç de la pandèmia de la Covid-19, molta gent va sortir el carrer per celebrar-ho. Les grans aglomeracions van ser una constant en moltes ciutats, provocant que també molta gent es posés les mans el cap després de veure unes imatges impròpies d'una societat que encara lluita per vèncer la pandèmia.

I és que les administracions, així com professionals de la salut i la ciència, han repetit que, malgrat la fi de l'estat d'alarma, no es pot abaixar la guàrdia. Els indicadors, tot i acumular diversos descensos en els darrers dies, encara no es troben en una situació desitjable. El mateix passa amb la pressió hospitalària, tenint encara centenars de persones ingressades als centres mèdics. 

Molts es pregunten quina repercussió pot tenir la falta de restriccions i la irresponsabilitat d'una part, ni que sigui relativament petita, de la societat. Per ara, a l'espera de veure i saber si realment n'hi haurà, sí que podem saber quines han estat les primeres conseqüències de les festes de celebració de la fi de l'estat d'alarma i el confinament nocturn: un augment dels casos d'intoxicacions per alcohol i drogues.

Així ho ha exposat avui dilluns, 10 de maig, el coordinador d’hospitalització Covid-19 i cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri. El doctor, en una entrevista a RAC1, ha explicat que al servei d'urgències de l'esmentat centre han atès en només 24 hores entre 15 i 20 persones amb intoxicacions greus per consumir alcohol i drogues. Aquesta xifra equival a deu vegades més casos d'intoxicacions que de malalts de coronavirus des que dissabte a la nit, quan es va aixecar l'estat d'alarma.

Per Güerri, les imatges de dissabte i la xifra de casos d'intoxicacions a l'Hospital del Mar «és significatiu de l'estat emocional i mental de les persones que hi havia». Tot i això, el cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses d'aquest centre ha demanat «anar amb molta cura» perquè la situació encara és «molt fràgil».

No té clar que l'obertura pugui tenir grans conseqüències

A l'hora de valorar si l'eliminació d'aquestes restriccions ens abocaran a una nova onada de contagis, Güerri no s'ha volgut mullar massa, ja que «és possible que hi hagi un repunt, però veurem si això es trasllada als hospitals». I és que, per sort, la situació actual és «radicalment diferent de la de fa sis mesos» gràcies al fet que hi ha part de la població vacunada, ha defensat.