Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

Espanya registra el pitjor cap de setmana de tota la pandèmia: més de 50.000 nous casos

El cap de setmana anterior les dades van deixar 37.000 casos nous de coronavirus

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid
Espanya registra el pitjor cap de setmana de tota la pandèmia: més de 50.000 nous casos | Europa Press

Segons les dades que Sanitat ha proporcionat aquest dilluns a la tarda, el coronavirus continua expandint-se a gran velocitat per Espanya. Només aquest cap de setmana s'han sumat al total de contagiats històric del país, 52.188 nous casos. Després que la setmana passada se superés el milió de casos en total, amb aquestes noves xifres el país arriba ja fins als 1.098.320 contagis en total.

Tenint en compte aquestes dades, es pot veure que els contagis han pujat respecte a les dades del dilluns passat en referència al cap de setmana anterior. En aquell moment els contagis ja estaven completament disparats, i se'n van registrar un total de 37.889 durant tot el cap de setmana, mentre que aquest han estat uns 15.000 més.

D'altra banda, sobre les dades d'avui cal destacar que els casos diagnosticats en el dia previ, és a dir, aquest diumenge, han estat 5.217. Això suposa, tanmateix, una baixada respecte a la xifra que es va donar el divendres, quan els casos nous que es van diagnosticar en les 24 hores anteriors van ser 8.293.

Dels 5.217 casos ahir, 315 s'han produït a Andalusia, 762 a Aragó, 247 a Astúries, 52 a Balears, 42 a Canàries, 164 a Cantàbria, 77 a Castella-la Manxa, 12 a Castella i Lleó, 633 a Catalunya, 23 a Ceuta, 24 a la Comunitat Valenciana, 364 a Extremadura, 597 a Galícia, 370 a Madrid, nou a Melilla, 25 a Múrcia, 501 a Navarra, 891 a País Basc i 109 a La Rioja.

En l'última setmana, han mort 628 persones amb diagnòstic de COVID-19 positiu confirmat a Espanya, un lleu descens en comparació amb els 655 notificats el divendres. Fins a 35.031 persones amb PCR positiva han mort des que el virus va arribar a Espanya. En l'informe d'aquest dilluns s'han afegit 279 noves defuncions.

Primer dilluns amb toc de queda

Cal recordar que, a causa de l'evolució de les dades a Espanya, aquest mateix diumenge s'ha instaurat al país un nou estat d'alarma. El president del Govern, Pedro Sánchez, l'anunciava ahir en una roda de premsa, de la mateixa manera que el toc de queda que va entrar també en vigor en tot el país, de 23 h a 6 h, amb algunes variacions en diferents comunitats.

«L'estat d'alarma és l'eina constitucional per a situacions extremes, i la situació que vivim és extrema», ha argumentat Sánchez, qui ha defensat la necessitat d'adoptar ja mesures contundents, amb l'objectiu d'evitar haver de recórrer de nou al confinament domiciliari com al març.

El decret aprovat aquest diumenge concedeix als presidents autonòmics ser l'autoritat en les seves comunitats, i els permet a més confinar totalment o parcialment els seus territoris. Així mateix, s'estableix que l'espai de governança entre les diferents CCAA, i on es detallaran noves mesures o es modularan les actuals, serà el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS).