El que va començar fa mesos com un increment gradual, gairebé imperceptible, de molts productes, ara ja és un augment absolut sense complexos. La guerra a Ucraïna ha acabat d'alterar l'economia mundial i tot apunta que anirà a pitjor en els propers mesos, així que agafem-nos fort perquè arriben temps complicats.
Les últimes dades de l'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya han retratat aquest augment de preus amb unes xifres de rècord. De fet, la inflació s'enfila durant el mes de febrer al 7,4% a Catalunya, mentre que a l'Estat espanyol puja al 7,6% respecte a un any enrere. Aquests percentatges representen la taxa més alta en gairebé 36 anys. A Catalunya, el mes passat la taxa estava al 5,9%.
Amb un preu de la llum que anava augmentant paulatinament des de fa mesos, l'impacte de la guerra d'Ucraïna ha trastornat els preus de forma transversal. Des del supermercat a les gasolineres, gairebé tots els serveis bàsics s'han encarit provocant un efecte dòmino que fa augmentar els preus de pràcticament qualsevol producte o servei.
Segons les últimes dades de l'IPC publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la variació que hi ha hagut entre gener i febrer és la més pronunciada des del 1992. L'increment del percentatge es deu a l'augment generalitzat de preus.
On hi ha hagut més afectació és en l'alimentació i les begudes, el carburant i l'electricitat. Concretament, els preus de l'electricitat, el gas i altres combustibles s'han disparat fins a un 54,7% interanual. Aquesta situació ja ha començat a afectar directament a l'abastiment de productes als supermercats i la societat comença a organitzar-se per protestar per l'augment de preus, amb diferents convocatòries de protesta com el del sector del transport, que encara s'han de concretar.
La indústria també comença a patir les conseqüències i ja són diverses les fàbriques que han hagut d'ajustar producció, tancant durant uns dies a causa de l'elevada factura de l'electricitat.
A l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC s'ha situat en el 7,6%, la més alta registrada des del 1986.
El grup que registra una major pujada és el de l'habitatge i subministraments com l'aigua, l'electricitat, el gas i els altres combustibles, amb una variació del 22,3% davant el 15,8% del mes anterior; el transport, amb un 12,9% i continua creixent des de l'11,4%; i a més distància la roba, amb un 5,8%; els aliments i begudes i no alcohòliques, amb un 5,4%. En la resta de grups també pugen els preus i només el de les comunicacions registra una taxa negativa, amb un -0,7%.
Anant al detall dels subgrups, l'electricitat, el gas i altres combustibles registra una variació anual de fins al 54,7%; els vehicles personals un 17%; els serveis financers un 10,6%; els serveis d'allotjament un 10,1%, els mobles un 7,4%, la roba un 5,9%, el calçat un 5,6%, els aliments un 5,4%, entre altres increments. I més concretament en aquest darrer àmbit, l'oli va enfilar-se un 26,3%; la carn d'ovella va pujar un 12,3%; la de vaca ho va fer un 6,9%, la d'au un 6,8% mentre que la porcina va caure un 0,4%.
D'altra banda, el preu de la llet es va disparar un 10,2%; el dels cereals va créixer un 8,7%; el del cafè un 7,3%; el del pa es va incrementar un 5,7%, el de la fruita un 5,4%; el dels llegums i hortalisses fresques un 4% i el del peix fresc i congelat un 3,6%.