Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografia d'un supermercat.

L'augment de preus es dispara a Catalunya: la xifra més alta en gairebé 36 anys

El gas i altres combustibles s'han disparat en preu fins a un 54,7% interanual

El que va començar fa mesos com un increment gradual, gairebé imperceptible, de molts productes, ara ja és un augment absolut sense complexos. La guerra a Ucraïna ha acabat d'alterar l'economia mundial i tot apunta que anirà a pitjor en els propers mesos, així que agafem-nos fort perquè arriben temps complicats.

Les últimes dades de l'Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya han retratat aquest augment de preus amb unes xifres de rècord. De fet, la inflació s'enfila durant el mes de febrer al 7,4% a Catalunya, mentre que a l'Estat espanyol puja al 7,6% respecte a un any enrere. Aquests percentatges representen la taxa més alta en gairebé 36 anys. A Catalunya, el mes passat la taxa estava al 5,9%.

La guerra a Ucraïna dispara els preus

Amb un preu de la llum que anava augmentant paulatinament des de fa mesos, l'impacte de la guerra d'Ucraïna ha trastornat els preus de forma transversal. Des del supermercat a les gasolineres, gairebé tots els serveis bàsics s'han encarit provocant un efecte dòmino que fa augmentar els preus de pràcticament qualsevol producte o servei.

Segons les últimes dades de l'IPC publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la variació que hi ha hagut entre gener i febrer és la més pronunciada des del 1992. L'increment del percentatge es deu a l'augment generalitzat de preus. 

On hi ha hagut més afectació és en l'alimentació i les begudes, el carburant i l'electricitat. Concretament, els preus de l'electricitat, el gas i altres combustibles s'han disparat fins a un 54,7% interanual. Aquesta situació ja ha començat a afectar directament a l'abastiment de productes als supermercats i la societat comença a organitzar-se per protestar per l'augment de preus, amb diferents convocatòries de protesta com el del sector del transport, que encara s'han de concretar.

La indústria també comença a patir les conseqüències i ja són diverses les fàbriques que han hagut d'ajustar producció, tancant durant uns dies a causa de l'elevada factura de l'electricitat.

A l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC s'ha situat en el 7,6%, la més alta registrada des del 1986.

Quins productes han pujat de preu?

El grup que registra una major pujada és el de l'habitatge i subministraments com l'aigua, l'electricitat, el gas i els altres combustibles, amb una variació del 22,3% davant el 15,8% del mes anterior; el transport, amb un 12,9% i continua creixent des de l'11,4%; i a més distància la roba, amb un 5,8%; els aliments i begudes i no alcohòliques, amb un 5,4%. En la resta de grups també pugen els preus i només el de les comunicacions registra una taxa negativa, amb un -0,7%.

Anant al detall dels subgrups, l'electricitat, el gas i altres combustibles registra una variació anual de fins al 54,7%; els vehicles personals un 17%; els serveis financers un 10,6%; els serveis d'allotjament un 10,1%, els mobles un 7,4%, la roba un 5,9%, el calçat un 5,6%, els aliments un 5,4%, entre altres increments. I més concretament en aquest darrer àmbit, l'oli va enfilar-se un 26,3%; la carn d'ovella va pujar un 12,3%; la de vaca ho va fer un 6,9%, la d'au un 6,8% mentre que la porcina va caure un 0,4%.

D'altra banda, el preu de la llet es va disparar un 10,2%; el dels cereals va créixer un 8,7%; el del cafè un 7,3%; el del pa es va incrementar un 5,7%, el de la fruita un 5,4%; el dels llegums i hortalisses fresques un 4% i el del peix fresc i congelat un 3,6%.