Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Verola del mico

Les dades fan por: 150 nous casos de verola del mico a Catalunya

La majoria dels casos són homes d'entre 22 i 52 anys

Els casos de verola del mico van augmentant a Catalunya. El departament de Sanitat, ha confirmat avui 150 casos nous d'aquest virus.

El Departament de Salut de la Generalitat ha confirmat fins a aquest dijous 23 de juny 150 casos de verola del mico, dels 298 sospitosos notificats a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC).

La xifra representa més del doble dels casos de divendres passat, quan n'hi havia 71. En aquest moment hi ha 92 casos més en investigació, 47 probables i 45 sospitosos.

La majoria dels confirmats són homes amb edats compreses entre els 22 i els 52 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 15 de juny del 2022.

La majoria dels casos són homes

La majoria han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Aquestes lesions poden produir cicatrius permanents i complicacions que, en algunes ocasions, també poden requerir hospitalització.

Les lesions s'han localitzat en la majoria dels casos en les àrees genital, perioral i/o perianal i, en la major part dels casos també s'han presentat en altres localitzacions.

El mecanisme de transmissió probable més freqüent és el contacte estret, moltes vegades amb relacions sexuals, en el context d'esdeveniments festius.

Salut considera  «molt important» que els infectats confirmats o sospitosos de ser-ho evitin el contacte amb altres persones o animals. Així mateix, afegeix el Departament, no han de compartir objectes com roba de llit, tovalloles o estris de menjar.

Els contactes de positius han d'estar atents a possibles símptomes com limfadenopaties i exantema, lesions cutànies, febre o astènia. Si apareixen, han de contactar ràpidament amb el sistema sanitari.

Sanitat demana precaució

La verola del mico, malgrat que no es propaga amb la mateixa facilitat que la Covid-19, es transmet mitjançant el contacte estret i aquest es pot donar de diverses formes.

Una persona es pot contagiar per les gotes respiratòries durant el contacte cara a cara directe i prolongat o a causa de compartir roba o roba de llit.

Per aquest motiu, des de Sanitat demanen un «aïllament domiciliari» per aquelles persones que tinguin símptomes de la malaltia, per tal d'evitar que el nombre de contagis augmenti. A més, els experts demanen mantenir un autocontrol de la infecció durant 21 dies.