Una de les habitacions amb pacients amb covid-19 al trueta al mes d'abril del 2020

Catalunya suma 6.073 nous contagis de coronavirus en les últimes 24 hores

Aquestes dades podrien propiciar la possible aplicació d'un toc de queda en la comunitat

Catalunya suma avui dissabte, 24 d'octubre, 6.073 nous contagis de coronavirus en les últimes 24 hores i un augment de la taxa de risc de rebrot considerable, situant-se en 713,37 respecte dels 635,71 d'ahir. Així, la xifra total de contagis ja és de 225.901, dades que podrien propiciar la possible aplicació d'un toc de queda en la comunitat. De fet, Euskadi, Catalunya, Astúries, Extremadura, Cantàbria, La Rioja, Navarra i Melilla reclamen la mesura, que podria decidir-se demà en un Consell de Ministres extraordinari.


El toc de queda podria durar més de 15 dies

En referència al toc de queda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha apuntat que la proposta que tenen ara sobre la taula el situa entre les 22 i les 6 hores, i ha remarcat que això no significa automàticament obrir la restauració. «Hi ha mesures que es complementen entre elles i no són intercanviables. Són independents», ha dit a Catalunya Ràdio, on ha recordat que bars i restaurants també tenen horari diürn i mouen molta gent.

Vergés ha admès que l'estat d'alarma i el toc de queda pot durar més de 15 dies. Segons ella, el govern espanyol es reunirà diumenge per aprovar-lo, acceptant que la Generalitat es quedi amb el comandament. Aquesta nova eina pot permetre prendre diferents mesures, ha dit, com ara contractar estudiants d'últim curs d'infermeria.

«Les UCI se'ns ompliran, però hi haurà problemes a tota la societat. Això ho hem de poder parar», ha subratllat la consellera, que ha indicat que la primera mesura que es prendrà tan bon punt s'aprovi l'alarma serà el toc de queda, però «no serà l'única». Els pròxims dies també s'estudiarà si se n'han de prendre més o «reforçar alguna de les que ja estan estiguin establertes».

Segons Vergés, l'aplicació de l'estat d'alarma no suposarà una pèrdua de competències, sinó que es farà amb una delegació de l'autoritat a la Generalitat. Permetrà prendre decisions de forma àgil, sense haver d'esperar l'autorització del TSJC, i servirà per adoptar mesures com ara la contractació d'estudiants d'infermeria d'últim curs, decisió que es podria prendre aviat. «Els nostres centres es troben tensats i també ens demanen poder tenir aquestes eines», ha dit.