Un estudi de la Universitat de Bristol ha comprovat que la vacuna d'Oxford i Astrozeneca de la covid-19 és eficaç i segura. El medicament està actualment sotmès a la fase 3 dels assaigs clínics. La investigació es publica al web 'ResearchSquare' i conforma, segons els seus responsables, l'anàlisi més seriosa que s'ha fet fins ara a qualsevol de les vacunes que s'estan desenvolupant. També afirmen que el candidat de la Universitat d'Oxford supera «significativament» els requisits de regulació de «qualsevol part del món».
L'OMS refreda els pronòstics
Tanmateix, l'Organització Mundial de la Salut ha refredat els seus pronòstics sobre la vacuna de la covid-19. Si bé abans de l'estiu confiava que «una o dues» demostressin la seva eficàcia, ara no creu que això passi aquest 2020. La cap dels científics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Soumya Swaminathan, ha assegurat aquest divendres que, segons les seves previsions, un parell de vacunes podran presentar els resultats dels assajos a finals de novembre als reguladors.
«Podrien decidir a principis del 2021», apunta. Per això, pronostiquen que es podria començar a vacunar alguns grups de risc en el primer trimestre del 2021. D'altra banda, l'OMS ha alertat que venen «mesos molt durs» i veu amb preocupació l'augment de casos a Europa. «Estem una fase crítica», ha avisat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom, referint-se a l'hemisferi nord del planeta, en plena tardor. Per això, ha instat les autoritats a adoptar mesures «immediatament» per evitar un nou confinament.
Paral·lelament, el 20,3% de les infermeres de Catalunya han decidit que no es vacunaran del coronavirus per la preocupació sobre els possibles efectes secundaris (72,3%) i els dubtes sobre la seva efectivitat (65,6%). El 30,5% sí que es vacunarà. El 49,2% restant no té clar què farà quan hi hagi vacuna, segons les dades per a Catalunya d'un estudi que el Consell General d'Infermeria d'Espanya ha fet a partir de 8.415 enquestes.
Pel que fa a la grip comuna, l'any passat es van vacunar el 49,9% d'infermeres de Catalunya i enguany ho faran el 57,2%, mentre que el 25,8% no ho faran i el 17% no ho saben. L'estudi atribueix l'increment del 7% de la voluntat de vacunar-se de la grip comuna a la incidència de la covid-19.
A Espanya l'increment de la vacunació de la grip comuna arribaria al 67,7%, el que suposaria un increment del 10% respecte a l'any passat. Si els indecisos finalment es vacunen, es podria arribar a una «taxa històrica» de vacunació del 83%, segons ha explicat José Luis Cobos, del Consell General d'Infermeria.